Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko by nemělo konkurovat levnou prací a daňovým dumpingem, řekl na sněmu ČMKOS premiér Sobotka

24. 5. 2017

 

 


Strukturální změny jsou nutné, aby ekonomika byla úspěšná, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odborářům na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Česko by totiž podle něj nemělo svou konkurenceschopnost stavět na levné pracovní síle a daňovém dumpingu. K výrobě s vyšší přidanou hodnotou by se měly přesměrovat i investiční pobídky.

 

Odboroví předáci v úterý vyzvali politiky a jejich strany, aby dali jasně najevo, že budoucí strategie Česka nemůže stavět na levné práci. Na růst výdělků tlačí odbory svou kampaní Konec levné práce. Žádají také zákonodárce, aby schválili „slušný zákoník práce“. Vládní novelu pracovního kodexu, do níž poslanci navrhli desítky změn, by právě v úterý odpoledne měla projednávat Sněmovna.

Premiér, který je sám členem odborů, odborářskou kampaň za růst mezd a platů chválil. Podle něj akce potrvá i v příštích letech. „Potřebujeme strukturální změny v ekonomice. Nemůžeme počítat s tím, že budeme úspěšní, pokud chceme založit ekonomiku na nízkých mzdách a daňových rájích,“ prohlásil Sobotka. „Poctivý a intenzivní sociální dialog je pro stát, odbory i zaměstnavatele efektivnější a také levnější. A v takové dialogu se sociálními partnery chceme pokračovat,“ řekl novinářům na brífinku premiér. „Kampaň Konec levné práce osobně podporuji a od samého počátku jsem se k ní přihlásil. Bude nutné, aby v této kampani vytrvaly i v příštích měsících a letech a pokud budu mít možnost, budu jí podporovat,“ slíbil Sobotka.

Předseda ČMKOS Josef Středula premiérovi poděkoval za jeho osobní důraz na kvalitní sociální dialog. Uvedl, že záměrem kampaně bylo přinést zcela nový impuls pro nejdůležitější nástroj odborů, to jo pro kolektivní vyjednávání. „Po dvou letech můžeme hrdě prohlásit, že jsme dodali odvahu a inspiraci tisícům odborové organizovaným zaměstnancům ve firmách a organizacích,“ uvedl J. Středula.

Levnou pracovní sílu a daňový dumping na sněmu označil premiér za „slepou uličku, do níž se Česká republika nesmí dostat“. Dodal, že jsou nutné změny ve vzdělávání i vybudování infrastruktury. „Probíhá debata o změně investičních pobídek, abychom do budoucna podporovali věci, které přinesou vysoce kvalifikovaná a dobře placená místa,“ řekl premiér.

Podle něj nynější vláda i ty příští budou muset „učinit řadu rozhodnutí“, aby výdělky v Česku rostly i v příštích letech. Sobotkův kabinet zvyšoval každoročně minimální mzdu i výdělky ve veřejném sektoru. Ministryně práce bude nyní navrhovat zvýšení nejnižší odměny od ledna o 1200 korun na 12 200 korun. Odbory požadují 12 500 korun. Žádají také zvýšení platů ve veřejném sektoru, tedy pro učitele, úředníky, pracovníky v sociálních službách či kultuře, a to o deset procent od září.
Podle odborů by důstojné pracovní podmínky pro 21. století měl zajistit i zákoník práce. Podle Sobotky přijetí novely ve sněmovně brání opoziční ODS s TOP 09 „za tiché podpory“ některých členů ANO. „Budeme bojovat do konce volebního období, abychom zákoník práce protlačili,“ řekl Sobotka odborářům.

Na podobě novely se shodla tripartita. Odbory do zákoníku navíc prosazují i pět týdnů dovolené pro všechny pracovníky, stejné odměňování zdravotníků v soukromých zařízeních jako ve státních nemocnicích či možnost zastavit výrobu při ohrožení zdraví. Zaměstnavatelé odborářské návrhy odmítají. Podle nich by ohrozily konkurenceschopnost firem a znamenaly pro ně finanční a administrativní zátěž. Obě strany sporu se teď do kodexu snaží dostat přes poslanecké návrhy své záměry.

 

Prohlášení Sněmu ČMKOS dne 23. května 2017

Levná práce není perspektivou pro českou ekonomiku
Důstojné pracovní podmínky pro 21. století

. Před dvěma lety zahájila Českomoravská konfederace odborových svazů kampaň Konec levné práce.

. Záměrem bylo přinést zcela nový impuls pro nejdůležitější nástroj odborů - kolektivní vyjednávání.
. Po dvou letech kampaně můžeme hrdě prohlásit, že jsme dodali odvahu a inspiraci tisícům odborově organizovaných zaměstnanců ve firmách a organizacích.

. Odvahu prolomit prokletí, na kterém byla před 28 lety postavena ekonomická strategie ČR - nízká cena české práce.

. Varovali jsme, že takto uměle nastavená a udržovaná úroveň mezd a platů bude pro další generace jednou z velmi obtížně překonatelných překážek.

. ČMKOS své argumenty vždy stavěla na odborných základech. Hlavním argumentačním zdrojem kampaně „Konec levné práce“ se stal dokument ČMKOS „Vize změny hospodářské strategie ČR,“ který je odbornou ekonomickou obžalobou, proč po 28 letech patří čeští zaměstnanci mezi nejhůře placené v rámci EU.

. Kampaň ČMKOS má výsledky. Odbory se staly vlivnou silou, která skutečně ovlivňuje růst reálných mezd a vyjednávání s vládou v rámci tripartity přináší dobrý růst minimální mzdy a platů.
. Odboráři zvedli hlavu. Sebevědomě využívají různé formy protestů, včetně stávky, selžou-li veškeré pokusy o vyjednávání. Děkujeme a oceňujeme odboráře v Mitasu, IG Watteeuw, Albertu, TPCA, Aircraft Industries, ZDS Psota, v dopravě, v nemocnicích, ve školství, v průmyslu, v kultuře a další, kteří za nárůst ostudně nízkých mezd bojovali a bojují. Bez jejich nasazení a odvahy by současný růst mezd nebyl možný.

. Díky kampani Konec levné práce se téma nízkých mezd a platů stalo konečně tématem politických debat, novinářských článků a diskuzí.

. ČMKOS apeluje na politiky a politické strany, aby jednoznačně dali najevo, že hospodářská strategie ČR už nemůže být postavena na levné práci.

. Nejenom mzdy a platy utváří české pracovní prostředí. Základem je dobrý kodex práce, který reaguje na vývoj na trhu práce a neztrácí svou ochrannou funkci.

. Novela zákoníku práce je nyní v rukách poslanců. Některé jejich návrhy však usilují o návrat do 19. století.

. ČMKOS vyzývá poslance a senátory, aby nedopustili drastické zhoršení pracovních práv. Zaměstnanec není pouhým zbožím na trhu práce.

. „Zvedněte ruku pro slušný zákoník práce, který zaručí důstojné pracovní podmínky pro 21. století“.

 

 

img_9434.jpg

Zástupci hornických odborů Jaromír Pytlík a Jaromír Franta na sněmu ČMKOS

 

foto1_11.jpg

Z jednání 6. sněmu ČMKOS.

 

foto3_7.jpg

Premiér Sobotka na brífinku řekl novinářům jak jeho vláda podpoří požadavky odborářů. Předseda Josef Středula poděkoval premiérovi a jeho vládě za kvalitní sociální dialog a podporu odborům a zaměstnancům.

 

 




Autor, foto: Petr Kolev
video: ČMKOS (YouTube)