Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elektrárna Tisová patří Sokolovské uhelné

3. 1. 2017

 

 

K včerejšímu dni došlo k převodu akcí společnosti Elektrárna Tisová, a.s. ze společnosti ČEZ, a.s. na Sokolovskou uhelnou. Došlo tak k naplnění dohody uzavřené loni v říjnu. Předmětem dohody je uzavření nové smlouvy na dodávku sokolovského hnědého uhlí a prodej elektrárny Tisová ze Skupiny ČEZ do rukou Sokolovské uhelné. Spolu s tímto se obě strany zavázaly učinit kroky k ukončení všech běžících soudních procesů a nadále nevznášet další nároky.

 

Obě strany si od dohody slibují narovnání vzájemného obchodního vztahu a vytvoření podmínek pro další výrobu elektřiny a tepla z hnědého uhlí v sokolovském regionu. Pro Sokolovskou uhelnou představuje koupě elektrárny možnost konsolidace aktivit v sokolovském regionu a využití synergií z propojení celého řetězce od těžby uhlí po dodávku tepla a elektřiny spotřebitelům. Skupině ČEZ umožní prodej elektrárny Tisová soustředit se zejména na provoz zmodernizovaných elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice a snížit dlouhodobá rizika vývoje bilance a tržních cen uhlí v ČR.

 

Elektrárna Tisová a její geografické umístění
Elektrárna Tisová leží v západní části Sokolovské pánve mezi Krušnými horami a Slavkovským lesem. Je nejzápadněji situovaným energetickým zdrojem Skupiny ČEZ a patří k nejstarším hnědouhelným elektrárnám. Leží v nadmořské výšce 405 m a geograficky je téměř v geometrickém středu lázeňského trojúhelníku, jehož vrcholy tvoří lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Je vybudována na místě původní hornické obce Tisová, která musela svého času ustoupit důlní činnosti. O jejím umístění právě do těchto míst rozhodly dva důležité faktory - řeka Ohře, ze které je zásobována vodou, a blízké zásoby sokolovského hnědého uhlí.

 

 

 

 

 

zdroj: Skupina ČEZ