Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Mládek na Facebooku o OKD

6. 2. 2017

 

 

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes na svém facebookovém profilu zveřejnil své vyjádření ve věci situace okolo OKD. Ne všichni mají na Facebook přístup, proto přinášíme vyjádření v plném znění.

 

"Někdy mi připadá, že v hraju v nějaké podivné reality show. Čím absurdnější je zápletka, tím více se dívá diváků. Tento díl se jmenuje OKD, ale vystupovat v něm chce jen málo zúčastněních. A nejsou to herci, ale obyčejní lidé a jejich osudy. Věřte, že když v noci nemůžu spát, uvědomuji si, jak složitá je jejich současná situace. Tím spíš z ní nechci dělat show, která baví jen ty, kteří v ní hrát nemusejí.

Podnik, který byl uznávaným hráčem v regionu, je hodně podlomený. Lidé, kteří jej vlastnili, ho v podstatě vytunelovali. Navzdory tomu se ale státu zavázali, že firma nikdy nebude žádat další peníze daňových poplatníků. Jejímu tlaku na veřejnou podporu jsme odolali, OKD skončilo v insolvenci a podalo návrh na reorganizaci. Majitelé jsou ze hry venku a nedostanou nic. Mnoho nezůstane ani na věřitele, jejichž pohledávky insolvenční správce i soud uznali. Kolik peněz dostanou, bude záviset na nabídkách zájemců o závod OKD očištěný od starých dluhů.

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Zaměstnanci jsou ze zákona chráněni a jejich pohledávky mají přednost, a to i v případě konkurzu, kdy stát zaplatí případné dlužné mzdy do výše tří platů – maximálně 100 tisíc korun. Pokud se reorganizace povede a podaří se najít investora, převezme tento investor závod i se zaměstnanci.

Pokračování těžby a udržení zaměstnanosti je přesně to, co chceme. Jde však o to, že výnosy nemusejí stačit na odstranění následků těžby. O ty by se pak musel postarat stát a tzv. zasypat díry v zemi. Konzervativní odhady nákladů se pohybují kolem pěti až šesti miliard korun. Ideální investor je ten, který bude věrohodně garantovat porytí nákladů na zahlazování následků těžby, odstupné zaměstnanců a ještě vrátí nějaké peníze věřitelům.

OKD nepatří státu, stát tuto firmu neřídí ani neovlivňuje insolvenční proces. To vše je v režii představenstva firmy, byť pod kontrolou insolvenčního správce a soudu. A je to také představenstvo, které se dohodlo, že OKD prodá a z výnosu prodeje alespoň z části uspokojí pohledávky věřitelů. Stát tak jako tak neunikne před svou odpovědností za zachování bezpečnosti. Jestliže existuje takovéto riziko, pak je dobré mu předejít vlastní nabídkou na odkoupení závodu. Je to právě snaha o kontrolu rizik, která mě přiměla k předložení nabídky na odkup státním podnikem DIAMO.

Ministr financí Andrej Babiš několik dní po té reagoval prohlášením, že to není správná cesta a že by se měl hledat soukromý investor. Nyní kolega Babiš přichází s upřesněním, že pokud se takový investor nenajde, rovněž navrhne převzetí OKD státní firmou, nikoli však DIAMEM, ale státní firmou PRISCO ovládanou ministerstvem financí. Kvituji, že už neřešíme otázku jestli ANO nebo NE, ale KDO. Tedy zda nabídka bude od hornické, odborně způsobilé firmy DIAMO nebo od PRISCO, původně určeného na podporu privatizace mladoboleslavské Škodovky na počátku 90. let. PRISCO v tomto příběhu působí jako věřitel, který OKD poskytl provozní zajištěný úvěr 700 milionů korun. S hornickým oborem sice nemá nic společného, ale přes svého zřizovatele Ministerstvo financí má blíže ke státním penězům.

Při řešení situace v OKD mi jde hlavně o lidi v regionu a kontrolovaný útlum těžby. Za svým návrhem stojím a o konečném řešení takto složité situace nakonec rozhodne vláda, protože je v tom mnoho okolností, které spadají i do kompetence dalších ministrů."

Jan Mládek








zdroj: Facebook