Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sondy revue: Novela zákoníku práce už prošla prvním testem v sociálním a hospodářském výboru Parlamentu

30. 3. 2017

 

 

Dovolená 5 týdnů pro všechny, možnost odborů zakázat nebezpečnou práci, lepší příplatky za noční práci a víkendy, peníze na prevenci pracovních úrazů, vyšší jednorázové odškodnění pro pozůstalé při pracovním úrazu. Takové změny bychom mohli čekat po schválení novely v zákoníku práce.

Každá novela zákoníku práce vždy vyvolávala bouřlivé diskuse, avšak názory, které zazněly 8. února 2017 při jejím projednávání v hospodářském výboru z úst poslanců za TOP 09, bychom v 21. století už opravdu nečekali. Například podle poslance Laudáta by stačilo, kdyby zákoník práce měl jen pár stran, zaměstnanci prý potřebují maximální svobodu, aby si vše mohli dohodnout a vlastní zákoník práce už by měl být jen návodem na snadné vyhazování lidí z práce. Pracovní poměr by měl být dynamický, a proto výpovědní doba by postačovala pouze 2 dny. Naštěstí zdravý rozum zvítězil a hospodářský výbor novelu doporučil k dalšímu projednávání ve znění, jak ji navrhla vláda.

O poznání příznivěji skončilo projednávání novely ve Výboru pro sociální politiku, který je zároveň výborem garančním. Zpravodajem novely byl Jaroslav Zavadil, který navrhl celou řadu pozměňovacích návrhů a z toho 22 jich výbor schválil. Většinou šlo o pozměňovací návrhy z dílny ČMKOS, se kterými odbory neuspěly v rámci přípravného projednávání. Pro předlohu s úpravami zvedlo ruku osm z 15 přítomných členů výboru z vládní ČSSD a opozičních KSČM a Úsvitu. Proti hlasovali zástupci vládních stran ANO a KDU-ČSL a opozičních TOP 09 a ODS. Vít Samek, místopředseda ČMKOS, i předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák považují výsledek jako dobré vodítko pro další projednávání ve druhém čtení.

Dovolená 5 týdnů pro všechny
Víta Samka, který byl se schválením 22 pozměňovacích návrhů spokojen, jsme se zeptali, které z pohledu odborů považuje za důležité. Uvedl, že nepochybně velmi dobrou zprávou je podpora 5 týdnů dovolené i pro soukromý sektor. "Dnes je pátý týden dovolené v privátní sféře možno sjednat v kolektivní smlouvě, ve státním sektoru jde o samozřejmou věc, což považujeme za diskriminační. Proto jsem rád, že zde byla nalezena shoda."

Právo odborů zastavit práci a lepší příplatky za noční práci a víkendy
Rovněž tak se do hry znovu vrací právo odborů zastavit či zakázat práci v případě, že hrozí vážné ohrožení zdraví a života zaměstnance. Vít Samek pozitivně hodnotí, že sociální výbor schválil pozměňovací návrh, který by nově zaváděl možnost příplatků za noční práci a za sobotu a neděli u mzdy ve stejné výši jako u platu. Příplatky za noční práci a práci v sobotu a v neděli by činily nejméně deset procent průměrné mzdy (platu) a zaměstnavatel by je nemohl sjednat nižší, což zákon nyní umožňuje. Také celá oblast výpočtu dovolené přinese nová pravidla pro správnější vypočítávání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby.

Penále, doručování, prevence
Prošel i pozměňovací návrh na snížení penále za pozdní úhradu pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání z deseti procent dlužné částky za každý započatý měsíc na pět setin denně. Ze zákona by navíc vypadlo, že úrazové pojištění nabízejí jen Česká pojišťovna a Kooperativa. Další návrh, který výbor podpořil, se týká doručování písemností ze strany zaměstnavatele. V současné době je doručování některých pracovněprávních písemností velmi problematické, zejména pokud se jedná o výpověď - zaměstnanci ji nelze předat do vlastních rukou na pracovišti. Schválena byla i možnost úhrady ze strany státu na programy prevence pracovních úrazů. Tato částka by měla v kalendářním roce činit 3 % příjmů z pojistného na zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání odvedeného zaměstnavateli za předchozí kalendářní rok.

Home office a zvýšení jednorázového odškodnění
Podařilo se také prosadit zvýšení pojistného na odškodnění nejbližších pozůstalých v případě úmrtí zaměstnance z důvodů pracovního úrazu nebo závažného ublížení na zdraví při práci. Cílem návrhu, který také pochází z dílny odborů, je zvýšit toto odškodnění pozůstalému manželovi, partnerovi nebo nezaopatřenému dítěti nejméně na 300 tisíc korun - jde o navýšení od 60 tisíc oproti původnímu návrhu.

V médiích zbytečně tolik propíraný home office, u kterého novela zavádí nová pravidla, jak vyžaduje i evropská směrnice, nedoznal změn. Žádné z navrhovaných změkčení pravidel pro home office, jak je prosazovalo hned několik poslanců z opozice i z koalice, ve výboru většinovou podporu nenalezlo.

V době uzávěrky časopisu Sondy revue č. 03/2017, kdy mělo dojít k projednávání novely, poslanci za ODS a TOP 09 demonstrativně předložili velké množství pozměňovacích návrhů, které omezují stávající práva zaměstnanců.


 

 





Autor: Jana Kašparová
Zdroj: Sondy revue č. 03/2017