Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. BarboRadování: Nadílku přinesl dětem Mikuláš i výkonný ředitel OKD

3. 12. 2018

 

 

Poněkud předčasná, ale zato štědrá, mikulášská nadílka proběhla první neděli v prosinci v Obecním domě Družba v Karviné. Konalo se zde tradiční BarboRadování – setkání dětí, maminek a přátel Spolku svatá Barbora (SSB) – kde hornické sirotky obdarovával nejen Mikuláš, ale i výkonný ředitel společnosti OKD Boleslav Kowalczyk.


„Poslední listopadový pátek jsme pořádali hornický večer šachťák se skokem přes kůži, tedy příjímáním nových adeptů do hornického cechu. A k této akci patřila jako obvykle sbírka na Barborku. Do takzvané Buty preseza – Boty předsedy – se vybralo 231 346 korun,“ oznámil Kowalczyk. Šek pak předal předsedkyni výboru SSB Monice Němcové.


Ta konstatovala, že oproti loňsku Barborce děti ubyly. Už jich nebylo pětapadesát, nýbrž jen dvaačtyřicet. Postupně dorostly a dostudovaly; jako například šestadvacetiletý Marcin Brzoza z Polska. „Ale nejpodstatnější je, že se řady našeho spolku nerozšířily o žádné nové členy! A to už dokonce za období posledních dvou let,“ zdůrazňovala Němcová.


Kromě peněz od horníků a mikulášských balíčků se podle tajemnice SSB Adriany Furendové rozdávaly dětem i vánoční příspěvky. „Tři tisíce korun pro každé,“ upřesnila s tím, že kromě společného setkávání (mimo BarboRadování byly letos maminky s dětmi také na víkend na Valašsku) spočívala činnost spolku právě ve finanční podpoře rodin.


Barborku samotnou, jak Furendová upozornila, podpořila také Nadace OKD. I předvánoční setkání a nadělování v Družbě tak mohlo proběhnout díky prostředkům z nadačního grantu. Krajské středisko volného času Juventus z Karviná zajistilo program BarboRadování, provázela jím pedagožka Martina Jančíková.


„Tentokrát jsme vymysleli program netradičně, aby měly maminky a další příbuzní více času na sebe. Pro děti byla připravena interaktivní zábava i vánoční tvořivé dílničky, zdobily se perníčky a vytvářely adventní kalendáře. Ty nejmenší si pohrály s legem,“ doplnila tajemnice Barborky. A zavděčit se dětem podařilo rovněž čokoládovou fontánou u stolu s občerstvením.

 

h14_06_ssb_b.jpg

Výkonný ředitel OKD předal předsedkyni SSB výtěžek šachťáku.

 

h14_06_ssb_a.jpg

Karvinský obecní dům letos hostil 14. ročník BarboRadování.

 

 

 

Pomáhá překonat těžké chvíle…
Tak o Barborce hovoří její jmenovkyně Barbara Brzoza z polské obce Skrzyszów nacházející se jen pár kilometrů severně od české hranice. „Můj manžel Dariusz přišel o život v roce 2014 na Dole ČSM. Zůstala jsem s pěti dětmi,“ popisuje maminka, která má ve spolku starajícím se o hornické sirotky a jejich rodiny nejvíce potomků. Marcin (26) má po studiích a už Barborku opouští. Hanna (20), Patryk (19), Kasia (12) a Julia (10) k ní pořád patří. „V dnešní době, kdy lidé většinou jen spěchají a myslí na sebe, je štěstím, že zde funguje taková organizace. Vždyť její pomoc nespočívá jen v zajišťování potřebných rodin, ale i účasti, dobrém slovu, úsměvu,“ popisuje paní Brzoza. Jejím dětem pomáhá Barborka mj. s placením zdravotní péče a stará se i o náklady spojené s univerzitním studiem nejstarší dcery započatým v tomto školním roce.

 

h14_06_ssb_c.jpg

Hornická vdova Barbara Brzoza z Polska se svými pěti dětmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Radek Lukša