Jdi na obsah Jdi na menu
 


2017: Odbory Sokolovské uhelné vyjednaly průměrnou měsíční mzdu 30 619 korun

9. 12. 2016

 

 

Ve hře je i mimořádná prémie ve výši měsíčního platu
Hornické odbory v akciové společnosti Sokolovská uhelná jsou těsně před slavnostním podpisem kolektivní smlouvy, který se uskuteční 19. prosince. S platností od 1. ledna 2017 dojde k meziročnímu růstu průměrného výdělku o 2,5 procenta na 30 619 korun na zaměstnance. Výše průměrného výdělku však může oproti dohodě v průběhu roku ještě růst, pokud se společnosti podaří překročit plánované hospodaření. Tehdy by společnost vyplatila zaměstnancům, stejně jako letos, mimořádnou prémii.


„Při vyjednávání nové smlouvy jsme vycházeli z letošní zkušenosti,“ říká předseda Sdružení odborových organizací Sokolovské uhelné Jan Smolka. „Plánované úkoly roku 2016 se plní a tak po dohodě s vedením společnosti byla vyplacena mimořádná prémie 126 milionů korun. Každý z více než tří tisíc zaměstnanců si tak celoroční výdělek navýšil o 30 416 korun. Po sečtení všech položek dosáhne letošní průměrná mzda zaměstnance výše 32 500 korun. To je vynikající výsledek. Je to vizitka celoroční práce odborů v Sokolovské uhelné, která je největším zaměstnavatelem Karlovarského kraje. Prioritou odborů při kolektivním vyjednávání ale zůstává zachování zaměstnanosti. V regionu s vysokou nezaměstnaností je tato otázka pro lidi obzvlášť citlivá.“


Odbory dojednaly se zaměstnavatelem posílení mzdových tarifů a příplatků za práci o sobotách a nedělích a za noční směny. Součástí kolektivní smlouvy je rovněž sociální fond, na který firma přispěje 24 miliony korun. Zaměstnanci Sokolovské uhelné budou i v příštím roce čerpat z osobního účtu finanční prostředky na závodní stravování, rekreaci, rehabilitaci a zdravotnické pomůcky. Podle předsedy Smolky zaměstnanci sociální fond firmy bezezbytku využívají.
„Do nového roku mohou zaměstnanci vstoupit bez obav a seznámeni s podmínkami, za kterých budeme v roce společně působit v akciové společnosti.

 

Sokolovská uhelná je stabilní firmou, dosahuje každoročně dobrých hospodářských výsledků, na kterých se významně podílejí naši zaměstnanci. Zaslouží si tedy spravedlivý podíl na těchto úspěších a o to se starají právě naše odbory,“ uzavírá odborový předák Jan Smolka.

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Petr Kolev

zdroj: www.e-sondy.cz