Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alej přátelství poblíž jezera Medard prochází postupnou obnovou

25. 9. 2023

 

Iniciátoři projektu vzniku Aleje přátelství, která má připomínat 100. výročí vzniku samostatného Československa, pracují v tomto období na postupné technické obnově aleje. Stromy v roce 2018 vysadili lidé zapojení do projektu na pozemku Sokolovské uhelné jako připomínku významného jubilea. Alej nyní prochází údržbou, doplněním výsadby a dalším zajištěním péče o stromy, které trpěly především přetrvávajícím horkým počasím.

„Nejprve jsme společně zmapovali stav aleje a domluvili se na harmonogramu prací. Oslovili jsme jednotlivé majitele stromů s prosbou o finanční příspěvky na zakoupení materiálu. Během září jsme uspořádali dvě brigády, v rámci kterých jsme především vyměnili kůly - opory stromů. Po dohodě se zástupci Sokolovské uhelné jsme získali potřebnou techniku pro zatloukání kůlů, v současnosti máme jejich obnovu hotovou. Zároveň jsme se domluvili na dalších krocích, které je třeba provést, aby byla alej i nadále v dobré kondici,“ popsal Petr Beneš, jeden z iniciátorů projektu.

Plánuje se především dosadba nových stromů, před zimou vyřezání jehličnatých stromů, které brání dubům. „V průběhu roku musíme zkontrolovat úvazy a upevnění stromů, nutné je sekání trávy v aleji a na jaře hnojení zejména nových stromků. Jsme rádi za pomoc ze strany Sokolovské uhelné, která umožnila vznik aleje na jejím pozemku. Zároveň chceme vyzvat zájemce, kteří chodí k Medardu na procházky, místo mají rádi a chtěli by se podílet na údržbě aleje, aby neváhali a kontaktovali nás ohledně další spolupráce,“ dodal Petr Beneš.

 

dub.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: SUAS GROUP