Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš jednal se Středulou o uzákonění sick days, daních, mzdách a zdravotnictví

11. 10. 2016

 

 

Odbory budou dál usilovat o zrušení karenční doby
Pět dnů placeného volna na stonání by hnutí ANO chtělo nechat jako jeden z benefitů, které dávají zaměstnancům firmy. Vyplynulo to z jednání šéfů odborových svazů sdružených v ČMKOS s předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Předseda odborové centrály Josef Středula novinářům po více než dvouhodinové schůzce řekl, že jednání bylo věcné a racionální. Babiš se s odboráři sešel na ministerstvu financí poprvé, podle Středuly budou takováto jednání pokračovat. Debata se mimo jiné týkala změn v daních, zdravotnictví a celní správy.



Středula na brífinku po jednání potvrdil, že odbory budou zrušení karenční doby či zavedení takzvaných sick days zákonem nadále prosazovat. Už dříve uvedl, že firmy na zrušení takzvané karenční doby již vydělaly 20 miliard korun, takže zdroje mají. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborářů se neshodli na zrušení karenční doby na schůzce tripartity v polovině září.
„Neměli bychom zaměstnavatelům všechno nařizovat. Je to na nich. Je to nějaký benefit. Prioritně je rozhodnutí na tripartitě,“ uvedl ministr financí Babiš.


Přes odmítavé stanovisko ministra financí přesto odbory plánují s hnutím ANO další jednání. „Sick days by měly být dány zákonem pro všechny, protože drtivá většina zaměstnavatelů už tyto volné dny nabízí. Pro menšinu by to tedy neměl být problém,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.
Ohledně zavedení dnů volna na stonání zatím neexistuje žádný návrh zákona. Předložit by ho mohlo ministerstvo práce a sociálních věcí. „Jsem připravená tento návrh připravit a předložit. Nejdříve ale o něm musím jednat se zaměstnavateli i s odbory,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).


V případě čerpání těchto dnů by zaměstnanci dostávali plnou mzdu jako za běžnou dovolenou. Odbory požadují uzákonění pěti dnů, zaměstnavatelé se však přiklánějí k jednomu, maximálně třem dnům volna.


Podle Svazu průmyslu nejsou dosud rovněž vytvořeny podmínky, které by zabránily zneužívání čerpání náhrady mzdy z důvodu pracovní neschopnosti, například elektronické neschopenky. Zaměstnavatelé jsou ale ochotni jednat o opatřeních na zvýšení nemocenské, respektive o kompenzaci ztráty příjmu při delší pracovní neschopnosti.


Babiš podle Středuly odborářům také řekl, že vidí prostor pro další růst mezd, zvlášť v některých profesích. Jak vysoký by měl být růst mezd pro rok 2018, se bude odvíjet od hospodářských výsledků, uvedl Středula s tím, že na přesné vyčíslení požadavků je brzo. Pokud bude ekonomika v podobné kondici jako letos, mohl by růst dosáhnout pěti procent, dodal.

 

babis---str--edula.jpg

Ministr financí Andrej Babiš a předseda ČMKOS Josef Středula

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Zdroj: www.e-sondy.cz