Jdi na obsah Jdi na menu
 


Benefity a sociální jistoty zaměstnanců jsou prioritou odborů Sev.en

10. 6. 2022

 

Po dvou letech korespondečních jednání se konečně mohl sněm Sdružení odborových organizací skupiny Sev.en uskutečnit v běžném režimu. Tentokrát proběhl ve sportovně vzdělávacím centru Benedikt v Mostě.


„Hlavní prioritou, na které jsme se shodli, je udržení všech benefitů pro zaměstnance v rámci kolektivního vyjednávání, ale také udržení sociálních jistot stanovených nařízením vlády číslo 342. Je pro nás velmi důležité, aby dopady na zaměstnance v hornictví, kteří budou muset skončit v souvislosti s postupným omezováním uhelné energetiky, byly co nejmenší a byly zachovány jejich sociální jistoty,“ uvedl předseda Sdružení odborových organizací skupiny Sev.en Jaromír Franta. 


Také proto byly výstupem ze sněmu výzvy vládě, aby schválila využívání uhlí do doby, než za něj bude mít stát adekvátní plnohodnotnou a cenově dostupnou náhradu. K vládě směřuje i požadavek odborů na zajištění podmínek pro vznik pracovních míst vhodných pro případně propouštěné horníky v dotčených regionech. 


Hostem sněmu byl Petr Lenc, generální ředitel těžebních společností skupiny Sev.en Energy, který účastníky seznámil s aktuální situací nejen v těžebních společnostech, ale i na energetickém trhu, a s předpokládaným výhledem na nejbližší období. Jak ale ve svém vystoupení připustil, za současné turbulentní situace lze dělat dlouhodobější výhledy jen velmi obtížně. 


„Letošní sněm nebyl volební, jeho součástí proto byly především provozní záležitosti sdružení. Především informace o kolektivním vyjednávání, na programu ale byla také zpráva o činnosti a výsledky hospodaření za uplynulý rok, včetně zprávy revizní komise. Konstatováno bylo, že sdružení je finančně stabilní a delegáti sněmu mohli schválit rozpočet na letošní rok,“ doplnil Jaromír Franta. 

 

foto-sne--m-sev.en.png

Záběr ze sněmu odborářů skupiny Sev.en. Na snímku zleva místopředseda sdružení Pavel Murcko. Předseda Jaromír Franta, místopředseda Lubomír Holý a generální ředitel těžebních společností skupiny Sev.en Energy Petr Lenc.

 

 

 

 

 

 

 


Autor, foto: Jan Pimprle