Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Pracovní úraz ve zkušební době a následná výpověď. Dokdy zaměstnavatel vyplácí náhradu za ztrátu na výdělku?

25. 4. 2019

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

Dne 29. 1. 2019 jsem nastoupila do pracovního poměru (pracovní smlouva je uzavřena do 31. 7. 2019 s tříměsíční zkušební dobou). Dne 10. 2. 2019 se mi stal pracovní úraz a pracovní neschopnost v důsledku tohoto úrazu trvá dosud. Dne 5. 4. 2019 se mnou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr ve zkušební době. Prosím o radu, dokdy mi bude zaměstnavatel vyplácet náhradu za ztrátu na výdělku. Po celou dobu pracovní neschopnosti, nebo pouze do 31. 7. 2019 (doba trvání doby určité)?

 

Předem se omlouvám, ale jednoznačnou odpověď Vám nedám, protože neznám řadu rozhodujících okolností. Podle příslušného ustanovení zákoníku práce (§ 271p ZP) platí, že zaměstnanci, který utrpí pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání v pracovním poměru sjednaném na dobu určitou nebo při výkonu práce na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr uzavřené na dobu určitou, přísluší náhrada za ztrátu na výdělku jen do doby, kdy měl tento základní pracovněprávní vztah skončit. Po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený zaměstnanec by byl i nadále zaměstnán.

Proto při rozhodování, zda Vám bude náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti poskytována po celou dobu trvání pracovní neschopnosti, se musí vzít v úvahu především, proč jste uzavřela pracovní poměr na dobu určitou a ne pracovní poměr na dobu neurčitou. Pokud to byl zájem zaměstnavatele, pak můžete tvrdit, že jste chtěla uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou, že jste měla zájem uzavřít déletrvající pracovní poměr. Pak byste měla nárok na náhradu i po 31. 7. 2019.

A druhá věc, kterou bude asi příslušná pojišťovna, která náhradu vyplácí (Kooperativa nebo Česká pojišťovna) brát do úvahy, je skutečnost, jak jste byla před uzavřením tohoto posledního pracovního poměru zaměstnána. Jestli jste byla zaměstnána na pracovní poměry na dobu neurčitou a tyto na sebe pravidelně navazovaly, pak nebude problém tvrdit, že jste byla vždy zaměstnána a že byste byla zaměstnána (že byste si našla zaměstnání) i po skončení tohoto pracovního poměru na dobu určitou a budete mít nárok na náhradu za ztrátu na výdělku i po 31. 7. 2019. Problém by ovšem byl, pokud tento pracovní poměr byl ojedinělý nebo pokud bylo Vaším zájmem jej uzavřít pouze na dobu určitou.

 

 

 

 

 

Autor: Dandová Eva

Zdroj: bozpinfo.cz