Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP:Povinnost pracovnělékařských prohlídek při občasné práci v noci

8. 6. 2018

 

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

 

Musí zaměstnavatel vyslat na lékařskou prohlídku z důvodu práce v noci zaměstnance (spadá do kategorie 2, při přijetí do pracovního poměru nebyl zařazen ani vyšetřen poskytovatelem pracovnělékařské péče na noční práci), který každé kalendářní čtvrtletí odpracuje pouze 1 týden (5denní pracovní týden) na nočních směnách? Jinak běžně pracuje v dvousměnném režimu. Zařazení pracovníka do třísměnného provozu je dočasné, a to z důvodu zástupu za nemocného pracovníka z třísměnného provozu nebo z důvodu splnění výrobních zakázek po určité období. Vztahují se na takového zaměstnance prohlídky k práci v noci, nebo nevztahují?

 

 

To je jednoduché. Podle § 78 odst. 1 písm. k) zákoníku práce je zaměstnancem pracujícím v noci zaměstnanec, který odpracuje během noční doby nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou týdně v období uvedeném v § 94 odst. 1, tedy v období 26 týdnů po době jdoucích.

 

Jak uvádíte ve svém dotaze, dotyčný zaměstnanec odpracuje pouze 5 nočních směn za kalendářní čtvrtletí, nesplňuje tudíž tuto podmínku a není považován za zaměstnance pracujícího v noci, a to ani pro zákoník práce, ani pro zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhlášku č. 79/2013 Sb., o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče. Aby dotyčný byl považován za zaměstnance pracujícího v noci, musel by nočních směn za pololetí odpracovat minimálně 26.

 

 

 

 

 

Autor článku: Dandová Eva

zdroj: www.bozpinfo.cz