Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika obnoví jednání o uzavírání Dolu Paskov

27. 8. 2015

 

 

Ministr průmyslu o obchodu Jan Mládek včera informoval vládu o skutečnosti, že s největší pravděpodobností bude třeba obnovit jednání mezi Českou republikou a OKD, a.s., New World Resources N.V. a New World Resources Plc. o poskytnutí státní pomoci na uzavření Dolu Paskov.

 

Jednou z podmínek dosavadní dohody bylo ujednání, že pokud by Mezinárodní benchmark koksovatelného uhlí v období od 1. 7. 2014 do 31. 12. 2017 po tři na sobě následující čtvrtletí poklesl pod 110 USD za tunu, pozbývá dohoda platnosti a strany se v dobré víře zavazují zahájit jednání o dohodě nové s cílem minimalizovat negativní dopad uzavření Dolu Paskov na Moravskoslezský kraj. Pokud by strany nesjednaly v přiměřené době dohodu novou, OKD by Důl Paskov uzavřelo na své náklady bez poskytnutí státní pomoci ze strany státu. Podle sdělení těžební společnosti OKD, a.s., k této situaci došlo ve II. a III. kvartálu letošního roku a předpokládá se, že v průběhu měsíce září bude Mezinárodní benchmark koksovatelného uhlí pro IV. kvartál stanoven rovněž pod hranici 110 USD za tunu.

 
"Je třeba v předstihu obnovit jednání, abychom zabránili masivnímu propouštění horníků. Jednání s těžební společností OKD, a.s. povede mezirezortní pracovní skupina mimo jiné se zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, financí a práce a sociálních věcí," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s tím, že vláda se bude znovu problematikou zabývat na začátku září.


Dosavadní dohoda počítala se státní podporou 600 mil. Kč na pokrytí sociálních nákladů souvisejících s uzavřením Dolu Paskov za předpokladu naplnění závazku těžební společnosti provozovat těžbu do 31. prosince 2017. Podporu a její rozsah následně schválila i Evropská komise.

 

dsc_0290.jpg

Ministr Jan Mládek při návštěvě OKD.

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Odbor 10500 

zdroj: MPO

foto: ivz