Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČMKOS k návrhu vlády zvýšit nemocenské dávky

28. 2. 2017

 

 

Netrestejme zaměstnance za to, že se léčí
Odbory vítají, že se vláda vstřícně postavila k neutěšené situaci dlouhodobě nemocných. Bohužel však ne v dostatečné výši, uvedl dnes předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na adresu rozhodnutí vlády zvýšit nemocenskou u dlouhodobé nemoci.


„ČMKOS navrhovala a požaduje, aby nemocní zaměstnanci dostávali od 2. měsíce 78 % vyměřovacího základu. Systém nemocenského pojištění je přebytkový, avšak za cenu, že nemocným není poskytována dostatečná náhrada ušlého příjmu. Nemocné trestáme za to, že se léčí a v době nemoci propadají pod hranici příjmové chudoby. To se týká dvou třetin všech zaměstnanců, kteří nedosahují na průměrnou mzdu a při dlouhodobé nemoci jsou ohroženi sociálním vyloučením.


Očekáváme, že se nyní politické strany a hnutí, které budou kandidovat v nadcházejících parlamentních volbách, vyjádří, jak chtějí motivovat, aby se lidé z finančních důvodů nebáli léčit a nemuseli se při dlouhodobé nemoci zadlužovat. Odbory budou požadovat vyšší vyměřovací základ i u prvních 30 dnů nemoci. „

 

nemocenska.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto, zdroj: www.e-sondy.cz