Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČMKOS podporuje požadavky horníků z lomu ČSA

16. 10. 2015

 

 

Českomoravská konfederace odborových svazů, vyjadřuje jménem odborových svazů plnou podporu odborům a horníkům z lomu ČSA na Mostecku.


ČMKOS solidarizuje s demonstrujícími. Kteří ve vypjaté situaci před jednáním vlády v Ústí nad Labem jsou donuceni domáhat se protestem zachováni svých pracovních míst a možnosti obživy pro sebe a své rodiny v okrese s nejvyšší nezaměstnanosti v zemi.


ČMKOS je velmi zklamána tím, že ani odborná a věcná diskuze na tripartitě o územně ekologických limitech, nepřinesla schůdné řešení. Nedospělo se k serióznímu zhodnocení dopadů neprolomení limitů na zaměstnanost a další rozvoj regionu. Nebylo seriozně vysvětleno, jaká bude náhrada za deficit, který vznikne teplárnám. Které budou v roce 2020 potřebovat celkem 12,4 milionu tun uhlí, z toho 3,77 milionu tun kvalitního výhřevného uhlí, které dodává lom Bílina a lom ČSA. V případě ukončení těžby na lokalitě ČSA by podle studie Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické, přišel okres Most o 5709 pracovních míst a do roku 2020 by nezaměstnanost v okrese mohla přesáhnout 20 % hranici.


ČMKOS podporuje a je plně solidární $ dnešní demonstraci horníků a odborů ze společnosti CCG Most. Vyzývá vládu, aby znovu zvážila veškerá pro a proti a rozhodla zodpovědně.


ČMKOS žádá vládu, aby ukončila alibistické přešlapování nejen kolem limitů, ale i hornických důchodů a rozhodla ve prospěch zaměstnanosti a dalšího ekonomického a sociálního rozvoje okresu Most a tím i Ústeckého kraje.

 

Předseda ČMKOS Josef Středula

 

dsc_0474.jpg

Předseda ČMKOS Josef Středula s hornickými odboráři

 

 

Na stažení: Dopis v PDF

 

 

 

 

 

zdroj: ČMKOS

foto: ivz