Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIAMO a TUL spolupracují na výzkumu získávání strategických prvků

30. 6. 2023

 

Státní podnik DIAMO uzavřel s Technickou univerzitou v Liberci (TUL) Smlouvu o spolupráci na projektu „Udržitelná sanace radionuklidů a využití kritických materiálů“. Cílem projektu je vytvořit mezinárodní sdílený výzkumný program a zásobník projektů pro řešení problémů sanace a znovu využití radionuklidů po těžbě uranu se zvláštním zaměřením na prvky vzácných zemin a další kritické prvky (např. uran, zlato, lithium), podporující postupný přechod na cirkulární ekonomiku, využití vody, půdy a materiálových zdrojů. Informaci zveřejnil státní podnik DIAMO v tiskové zprávě.

 

Projekt koordinuje TUL za účasti tří předních mezinárodních univerzit ze Španělska, Itálie a Spojeného království.

 „Tito partneři nám mohou pomoci posunout výzkum v oblasti zmírňování dopadů radionuklidů na životní prostředí, vytvořit společnou vizi a podpůrný program pro vznik virtuálního centra výzkumu a inovací, zvýšit odbornost výzkumných pracovníků a vytvořit mezinárodní síť podporovatelů, přispěvatelů a účastníků navrhovaného virtuálního centra“, vysvětluje zástupce projektu univerzity prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc. 

Na vytipovaných lokalitách DIAMO (Zlaté Hory, Příbram, Horní Slavkov) se účastníci projektu seznámí s činností podniku, která souvisí s monitoringem a odstraňováním radionuklidů včetně zahlazování následků hornické činnosti. Na odebraných vzorcích vod a materiálů budou v rámci projektu provedeny testy účinnosti navržených metod separace vybraných kritických prvků. 

„Podobné mezinárodní projekty jsou příležitostí pro zaměstnance DIAMO, jak se seznámit s novými zahraničními technologiemi a postupy, které souvisí se zahlazováním následků hornické činnosti, a zároveň sdílet své zkušenosti a dosažené výsledky. Výzkum separace kritických surovin může následně přispět ke zlevnění a zefektivnění celého procesu sanace horninového prostředí a ke zmírňování nedostatku kritických nerostných surovin v Evropské unii“, dodává ředitel státního podniku DIAMO Ing. Ludvík Kašpar.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: DIAMO s.p.