Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis předsedy SHO na ministerstvo financí

5. 4. 2014

 

 

Vážený pane ministře,

blíží se vládní rozhodnutí týkající se další budoucnosti Dolu Paskov, které může ve svém důsledku přinést prodloužení těžby do konce roku 2016, nebo útlum dolu v dřívějším termínu. Víme, že jde o rozhodnutí, které je možné vnímat velmi rozporuplně. Je zřejmé, že danou problematiku je možné chápat ve vztahu k soukromému majiteli a jeho povinnostem z jeho vlastnictví vyplývajícím, ziskům společnosti OKD v předchozích letech a dalším podstatným skutečnostem, které mohou toto rozhodování ve svém důsledku ovlivnit. Z tohoto hlediska plně chápeme Vaše stanovisko, které bylo v uplynulých dnech prezentováno v médiích. Jistě je možné také nahlížet na celou záležitost pohledem nepovedené privatizace, kterou si stát v dané době nedokázal ohlídat.

Nicméně, naší povinností je oprostit se v současnosti od výše popisovaných nešvarů, které se staly v minulosti a hledět primárně na celou záležitost z hlediska zaměstnanců OKD a jejich rodin, na něž by dřívější ukončení těžby v Dole Paskov bezprostředně dopadlo. Situace v regionu je natolik komplikovaná, že v dohledné době neunese další propouštění většího počtu zaměstnanců. Proto se domníváme, že pro všechny strany je možné najít vhodný kompromis vycházející z toho, co navrhla komise zabývající se budoucností Dolu Paskov, jeho případným předčasným útlumem a dopady, které by tato skutečnost přinesla. Unáhlené uzavření dolu bude mít negativní dopady nejen na jeho zaměstnance a jejich rodiny, ale také na celý region postižený vysokou strukturální nezaměstnaností a potažmo i pro stát a daňové poplatníky.

Tímto Vás žádáme o zvážení současné situace a pomoc našim zaměstnancům v úsilí o prodloužení těžby v Dole Paskov. V současné době je navíc v připomínkovém řízení tzv. „novelizace Nařízení vlády č. 363/2009 Sb.“, která může současnou situaci v černouhelném hornictví v naší zemi alespoň částečně zmírnit. Prosíme proto o podporu i při schvalování úpravy důchodového věku horníků.
Velmi rádi Vás přivítáme v OKD a jsme připraveni předložit komplexní informace týkající se celé problematiky a diskutovat o ní. Uvítáme také Váš zájem sfárat do některého z dolů, kde naši zaměstnanci pracují a na vlastní oči se seznámit s veškerými náležitostmi, které s hornickou prací souvisí.

S pozdravem Zdař Bůh

 

Ing. Jaromír Pytlík
předseda