Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důl ČSM firmy OKD v lednu 2023 vstoupil už do pětapadesátého roku těžby

8. 2. 2023

 

Do pětapadesátého roku fedrunku vstoupila v lednu 2023 stonavská šachta. První uhlí tady bylo vydobyto v prosinci 1968, od té doby vyjelo skipem z podzemí celkem na 120 924 276 tun „černého zlata“. Jen za loňských dvanáct měsíců to bylo 1,29 milionu a předpoklad na letošek je dalších 1,1 milionu tun uhlí.


Antonín Niedoba, Bohuslav Papala, Boleslav Hlisnikovský, Jan Chovaniok, Jan Svaček, Viktor Högr, Pavel Jirgl, Vilém Lisý. To byli hlavní předáci kolektivů rubání, kteří jsou spojeni se začátky těžby na Dole ČSM. Ze stěny 230 311 provozované partou prvního ze jmenovaných také vyjely ze šachty historicky první tuny uhlí.


Už v jednasedmdesátém roce pak hlásil „Gigant“, jak se Dolu ČSM mezi jeho pracovníky přezdívalo, první milion tun. Tedy přesně 1 046 300, na čemž se podílelo sedm part rubání. A v jednaosmdesátém tady nakopali celkem 2 843 269 tun. Roční produkce se pak obvykle pohybovala okolo dvou a půl milionu tun uhlí.


Miroslav Pokorný, Pavel Kulla, Miroslav Vaľany, Kamil Turoň za kmenové kolektivy a Dariusz Heczko za dodavatele z Alpexu., jsou hlavní předáci part v provoze rubání, se kterými počítá stonavská šachta v pětapadesátém roce těžby. A tu, navzdory předpovědím očekávajícím její ukončení v OKD, stát prodloužil do roku 2025.


Důl ČSM se přitom již předloni, po útlumu lokalit Lazy, ČSA a Darkov, stal poslední a jedinou černouhelnou šachtou nejen v revíru OKD, ale i v celém Česku. „Právě rozsáhlá investiční výstavba v 90. letech minulého století, a především pak po roce 2000, pomohla její životnost výrazně prodloužit,“ upozorňoval závodní Karel Blahut.

 

 

dul-5634423.jpg

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.

Foto: ivz