Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční dary pro pozůstalé sirotky horníků důlního neštěstí ze dne 20. prosince 2018 dosáhly částky 4 051 361 korun.

17. 1. 2019

 

 

Na bankovní účet Spolku svatá Barbora (SSB) byla v rámci celostátní humanitární akce k 15. lednu 2019 poukázána finanční částka v celkové výši 4 051 361 korun. Získané prostředky budou rovným dílem přerozděleny mezi nezaopatřené děti horníků, kteří 20. prosince v rámci důlního neštěstí na Dole ČSM-Sever ve Stonavě přišli o život.

 

„ Podle sdělení společností, které postižené horníky zaměstnávaly, se bude jednat asi o 9 – 15 dětí. Přesný počet ale budeme znát ve chvíli, kdy se nám ozvou všechny postižené matky a děti a sdělí nám, kolik dětí je nezaopatřených a studujících. Proto jsme se rozhodli, že v první fázi aspoň rozdělíme část peněz mezi ty rodiny, které se již u nás zaevidovaly, aby je co nejdříve mohly použít,“ uvedla předsedkyně SSB Monika Němcová.

Současně doplnila, že Spolek svaté Barbory je v souladu se svým posláním, kromě jednorázové finanční částky, připraven všechny sirotky tohoto důlního neštěstí dlouhodobě podporovat i do budoucna.

„Za celou dobu naší existence jsme se starali a pomohli přes 150 pozůstalým dětem po obětech důlních neštěstí. K 19. prosinci 2018 jich pak aktuálně bylo 42. Pomoc Barborky, jak spolku všichni důvěrně říkáme, hlavně spočívá v dlouhodobé podpoře jejich vzdělání, volnočasových aktivit a zdravotní péče. Podpory ale mají svá pravidla, což zejména děti může motivovat k dlouhodobému zájmu o vzdělání či smysluplnému trávení volného času,“ dodala Monika Němcová. 

„Velmi děkujeme za poskytnuté dary, a to nejen v souvislosti s tímto konkrétním důlním neštěstím, ale také všem dalším dárcům, kterým není osud těchto rodin lhostejný a kteří je svými dary podporují a doufáme, že nám i v budoucnu zachovají svou přízeň „ uvedla na závěr předsedkyně SSB.

 

 

Kontakt:

Monika Němcová,
předsedkyně Spolku svatá Barbora

e-mail: monika.nemcova@okd.cz