Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gigafactory přece nemůže stát uprostřed vesnice, říká Martin Bohoněk

9. 4. 2024

 

Velkou továrnu na výrobu baterií do automobilů o rozloze přibližně 380 fotbalových hřišť plánuje stát postavit v Moravskoslezském kraji mezi obcemi Dolní Lutyně a Věřňovice. Přinést by do budoucna měla přibližně 7 000 pracovních míst a investice by měla být ve výši 200 miliard korun. Místní obyvatelé se stavbou ale nesouhlasí a založili spolek Zachovejme Poolší, který má v plánu stavbě zabránit. Petice proti stavbě přesáhla již 3 400 podpisů a spolek založil sbírku, která má sloužit na právní analýzy a zastoupení, přípravu otázek do plánovaného referenda a realizaci informačních materiálů. Na ní se za týden vybralo více než 180 000 korun. Jedním ze členů výboru spolku je Martin Bohoněk a my jsme ho požádali o rozhovor.


Proč chcete zabránit stavbě gigafactory?
Je více důvodů, proč by gigafactory neměla stát na zemědělské půdě mezi Věřňovicemi a Dolní Lutyní. Těsná blízkost evropsky významné ptačí lokality a ochrana krajiny Natura 2000 s ohroženými živočišnými druhy. Také samotná řeka Olše je hrozbou, kdy rozlehlá pole vytipovaná pro výstavbu slouží jako přirozený prostor pro rozliv řeky při povodních.  Věřňovice jsou třetí nejhůře zasažená obec co do znečištění ovzduší v EU. To je jen výčet nejvíce palčivých důvodů, které krom celkového zhoršení kvality života v jedné z posledních nedotčených lokalit v rámci ostravsko-karvinské aglomerace vnímáme jako zásadní.


Brzy dojde k ukončení těžby uhlí v OKD. Myslíte, že stavba továrny by mohla být pro horníky náhradou za jejich současnou práci?
Hornictví je velmi těžké řemeslo, bez kterého bychom se v minulosti neobešli. Proto mám já osobně velkou úctu ke všem lidem pracujících v dolech. Byl bych velmi rád, kdyby se naplnily deklarované sliby státu, že právě v nové továrně najdou horníci své uplatnění. Zde se ale obávám, že tomu tak nebude. Z plánovaných 7.100 pracovních míst nám bylo upřesněno, že v první fázi výstavby se jedná o pouhých 1.800 míst a víme, s jakým nedostatkem pracovních sil se potýkají firmy v moravskoslezském kraji. Na plánovaný cílový stav se může dostat až za 10-15 let. Obávám se, že horníci mohou být bez práce mnohem dříve. 


Komunikuje se spolkem stát a obec? Proběhly už nějaké rozhovory?
Snaha o řekněme základní komunikaci zde je, co se státu týče. Ale investor je neznámý, celá řada přípravných projektů je v ranné fázi, tudíž nejsou známy jejich výsledky. Ty jsou očekávány nejdříve na přelomu letošního roku. Takže prozatím máme více otázek nežli odpovědí. S radnicí v Dolní Lutyni jsme v kontaktu od samého začátku, jenže jejich pozice není o moc jiná nežli naše. Proto se snažíme věci dělat ve vzájemné koordinaci, a především se informujeme vzájemně. 


Co vám stát nabídl za souhlas se stavbou?
Jak jsem zmínil, obrysy celé gigafactory jsou zatím spíše zahaleny v mlze, stejně tak je utajován investor. V těchto okamžicích známe jen hrubý nákres záměru, který se prezentuje na internetových stránkách, které zřídilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Často slýchávám, že to či ono z plánku je kompenzací. Mě osobně to spíše vyznívá jako technické řešení. Věřím, že pokud by k výstavbě přeci jen došlo, o kompenzacích se budeme teprve bavit.


Jaký mají názor na stavbu místní obyvatelé?
U valné většiny z nich zavládlo velké zklamání a oprávněně se hovořilo o zradě ze strany vlády. Již v roce 2006 měl být na polích vystavěn závod pro Hyundai. V té době došlo k uzavření dohody se spolky na ochranu přírody a byl zde závazek na polích nikdy v budoucnu nestavět. A najednou je vše jinak. Jejich argumenty jsou pochopitelné. Z jedné strany D1 bez protihlukových zábran, z druhé strany řeka, ze třetí strany dětmarovická elektrárna a plánovaná vysokorychlostní trať. A do toho všeho gigafactory? Navíc, na dohled od jejich domovů. To zklamání místních je tedy  pochopitelně obrovské a oprávněné.


Spousta hlasů v různých diskusích se staví pro stavbu továrny a vaši aktivitu nechápe. Můžete to komentovat?
Tomuto postoji rozumím a může se jevit jako oprávněný. Nejsem si ale jist, že svou rozlohou je Česká republika státem, který může donekonečna zastavovat svá území na úkor devastace přírody. Obzvláště náš Moravskoslezský kraj je toho důkazem. Pořád mají poslední zbytky přírody ustupovat průmyslu? Opravdu všechny zisky z gigafactory skončí spotřebovány na území našeho státu? Chceme na úkor zahraničního investora brát vítr z plachet a pracovní sílu domácím firmám? Vždy jsme byli a dle mého názoru stále jsme jako národ velmi schopný. Podpořme své občany, české firmy a neutrácejme 200 mld. Kč pro zahraničního investora. Opravdu je ta „vysoká přidaná hodnota“, o které stát tak hovoří, natolik nezbytná? Odpověď už musí každý hledat sám.


Byly slyšet i hlasy, které nabádaly k protestním akcím. Jak se na to díváte?
Sametová revoluce byla možná právě proto tak úspěšná, že se cinkalo jen klíčemi.  Já vnímám jako protestní akci vypsání referenda pro místní obyvatele. Tak budou mít sami možnost se k celé věci vyjádřit. Věřím, že v případě jeho úspěchu to bude silný signál navenek. Nicméně také vnímám, že státní zájem je extrémní a že stojíme proti velké síle, kterou ani jakákoliv protestní akce nemusí zastavit.


Stát říká, že je pro něj prioritou transparentní komunikace s obcemi a občany. Vnímáte to tak?
Nevím, zda-li se dá považovat diskuze s 200 občany za transparentní komunikaci. Obzvláště, když byla po dvou hodinách ukončena, byť byla vůle ze strany občanů v otázkách pokračovat. Ano, bude následovat  termín pro dalších 200 účastníků. Na tu první debatu se ale vůbec nepodařila distribuce pozvánek místním, to byl velký propadák a ostuda státu hned v úvodu. Pozvánky neobdržel téměř nikdo. A co je zarážející, mnoho lidí nenalezlo ve svých schránkách informační dvojstranu ani poté, co byla náprava na besedě s občany přislíbena. To mi jako seriózní komunikace rozhodně nepřijde. Minimálně jednou měsíčně se bude konat setkání radnice, státních organizací za účasti našeho spolku. Zatím se jen dozvídáme o vysoké přidané hodnotě celého projektu a ze zbytku mám smíšené pocity, protože se dozvídáme polopravdy a mám pocit, že jsme zatím více tlačeni do rohu. Informovanost širokému okolí chybí za mě úplně. Budeme dělat vše proto, aby se to změnilo.

 

dsc_6708.jpg

Martin Bohoněk v rozhovoru s novináři

 

dsc_6702.jpg

Gigafactory by měla vyrůst mezi obcemi Dolní Lutyně a Věřňovice

 

 

 

 

 

 

 

red, ivz