Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hnutí Duha: Tři ze čtyř českých těžařů hnědého uhlí porušují zákon o ekologické újmě

19. 10. 2018

 

 

Hnutí Duha včera vydalo tiskovou zprávu ve které se píše, že Severočeské doly, a.s. ze skupiny ČEZ, Vršanská uhelná a Severní energetická Pavla Tykače, neplní povinnost finančně se zajistit pro případ tzv. ekologické újmy. Hnutí DUHA také na základě právní analýzy společnosti Frank Bold podalo podnět k prošetření České inspekci životního prostředí.

 

Podle programového ředitele Hnutí Duha Jiřího Koželuha, “těžební firmy Pavla Tykače i Severočeské doly ze skupiny ČEZ opět dokazují, že jim společenská odpovědnost nic neříká. Nestačí, že díky nízkým těžebním poplatkům stát dostává zlomek ceny svého nerostného bohatství a miliardy proudí těžařům. Firmy si dokonce ani neodložily bokem pár desítek milionů na řešení ekologické újmy, jak jim ukládá zákon. Česká inspekce životního prostředí by měla porušování zákona o ekologické újmě prošetřit a donutit firmy zjednat nápravu. Ministryně Marta Nováková by zase měla prosadit zvýšení těžebních poplatků - dostala to za úkol v programovém prohlášení vlády,” píše se ve zprávě.

 

Naše redakce požádala mluvčí Sev.en Gabrielu Sáričkovou Benešovou o krátké vyjádření.
“V provozech Sev.en Energy platí, že oblasti ochrany ŽP věnujeme tu nejvyšší pozornost a beze zbytku plníme příslušná nařízení a zákony. Dlouhodobě také spolupracujeme se špičkovými odborníky v oblasti ekologie a dalších přírodních věd. Pro kontrolu ze strany ČIŽP vytvoříme co nejlepší podmínky a poskytneme maximální součinnost.”

 

Naše redakce bude situaci sledovat a s výsledky případné kontroly ze strany ČIŽP bude informovat.

 

 

 

 

ivz