Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horníci z OKD přijedou do Prahy demonstrovat za dřívější důchody

2. 9. 2015

 

 

Před Strakovou akademií v Praze bude 9. září, na Den horníků, při jednání vlády již od rána živo. Minimálně dva autobusy odborářů a horníků z důlní společnosti OKD Ostrava sem přijedou demonstrovat na podporu prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech.

 

Vláda se na výjezdním zasedání v Ostravě 22. července neshodla na návrhu, aby horníci, kteří pod zemí odpracovali určitý počet směn, mohli odejít o pět let dříve do důchodu. Záměr tehdy ostře zkritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Z neznámých důvodů za ním vidí podporu soukromé firmy OKD. Argumenty o zdravotním stavu horníků má za nepodložené.


Před úřad vlády přijedou horníci OKD Ostrava již o půl deváté ráno v uniformách a fáračkách a s transparenty. Hlavním organizátorem demonstrace je Sdružení hornických odborů OKD (SHO). „Předpokládáme, že vláda bude pokračovat v jednání o hornických důchodech, které odložila na zasedání v Ostravě a že konečně skoncuje s mezinárodní ostudou, kdy český horník jako jediný v Evropě nemá nárok na dřívější odchod do starobního důchodu. Jiné civilizované evropské státy zdraví horníků chrání omezením doby práce v podzemí a dřívějším odchodem do důchodu,“ řekl E-sondám předseda SHO OKD a místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Pytlík.

 

dsc_0364.jpg

Demonstace hornických odborů v Ostravě (ilustrační foto)

 

 

 

 

 

autor: Petr Kolev

foto: ivz