Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hornické odbory požádaly premiéra o rychlou pomoc, než se situace v OKD vymkne kontrole

7. 4. 2016

 

 

O účinnou a rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů na zaměstnance důlní společnosti OKD požádal včera dopisem premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a vládu předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Čas je v našem případě neúprosný a nepočká, zdůrazňuje odborový předák.


„Bohužel musíme konstatovat, že situace v OKD se nezlepšila, ba naopak zhoršila, nejvíce na Dole Paskov. Razantní snížení ražeb v tomto dole je neodvratným signálem ukončení těžby. Připočteme-li k tomu nedořešení sociálního programu, tak je Vám jasné, co se asi děje na tomto dole a jaký je psychický dopad na zaměstnance. Nejsou nám známy důvody, proč nebyla uzavřená obdobná dohoda na úrovni vlády a NWR ohledně finanční pomoci na sociální program pro zaměstnance,“ ptá se premiéra Jaroslav Pytlík.


Podle odboráře je obdobná situace i v ostatních dolech OKD, kde byly vyhlášeny racionalizační změny, což v praxi znamená propouštění zaměstnanců. „A to za situace, kdy nevíme, jak dopadnou důchody horníků, kteří nastoupili po roce 1992. Tento zákon ještě neprošel druhým čtením v poslanecké sněmovně. Rovněž není schválena podpora propuštěným zaměstnancům. Tím se výrazným způsobem snižují možnosti řešení pro tyto zaměstnance,“ vypočítává další problémy J. Pytlík a varuje premiéra: „Nikdo z nás si nedovede představit situaci, kdy by došlo k nevyplacení mezd horníkům, odstupného podle sociálního programu či dokonce k nekontrolovatelnému krachu OKD. Dotklo by se to kolem deseti tisíc zaměstnanců OKD soustředěných v jednom místě a dalších tisíců zaměstnanců v navazujících firmách v regionu. Jde o časovanou bombu!“


Podle odborového předáka se situace dostala na hranici obrovských rizik spojených s náročnou prací v hlubinném dole. Rizik ohrožujících nejen majetek, ale i životy zaměstnanců. „Jedině Vaším osobním odpovědným přístupem a včasným zásahem státu lze předejít radikálním sociálním nepokojům. Máme za to, že situace v soukromé důlní společnosti se stává nezvladatelnou,“ obává se Jaromír Pytlík.

 

dsc_0254.jpg

Předseda SHO Jaromír Pytlík (ilustrační foto)

 

 

 

 

 

 

 

autor: (pek)

zdroj: www.e-sondy.cz

foto:ivz