Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hornický kongres rozdal Zlaté Permony

10. 7. 2023

 

V Kutné Hoře se ve dnech 15.–16. června konal Hornický kongres 2023 s podtitulem Nerostné suroviny ve 21. století (vize a skutečnost). V rámci kongresu byly vyhlášeny a předány ceny soutěže Zlatý Permon. 


V úvodu předseda Českého báňského úřadu (ČBÚ) Martin Štemberka nastínil, že zásadními výzvami, které české hornictví v nejbližší budoucnosti čekají, bude zdárný průběh útlumu uhelného hornictví a pomoc při dosažení shody celé společnosti na tom, že využívání vlastních strategických a stavebních surovin a s ním spojené negativní dopady jsou nezbytnou cenou za konkurenceschopnost země. Pracovní část kongresu byla rozčleněna do čtyř sekcí a řešila se ochrana a využití nerostného bohatství, udržitelný rozvoj v hornictví, zlepšování pracovního prostředí v hornictví při nakládání s výbušninami a souvisejících oblastech, věda, výzkum, inovace a vzdělávání v hornictví. Na tato témata zaznělo celkem 23 přednášek, které se nějakým způsobem dotýkaly i oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nebo hornické, stavební a energetické činnosti firem působících v České republice. 


Za OS PHGN se kromě předsedy Rostislava Paličky kongresu zúčastnili také 1. místopředseda Josef Zelenka a inspektor bezpečnosti práce Ing. Ivo Kavka. 


Prestižní cena Zlatý Permon byla založena před 20 lety Českým báňským úřadem, Odborovým svazem PHGN a Odborovým svazem Stavba ČR jako projev uznání za dosažení vynikajících výsledků v oblasti bezpečnosti v hornictví. 


Cenu za bezpečnost v hornictví převzali v Kutné Hoře manažeři vítězných společností. Na snímku přebírá Zlatého Permona z rukou Martina Štemberky a Rostislava Paličky Ing. Pavel Kounovský ze Sev.en Inntech . 


Za zřizovatele předali Zlatého Permona oceněným předseda ČBÚ Martin Štemberka, předseda OS PHGN Rostislav Palička a předseda OS Stavba Pavel Zítko. 

 

obra--zek1.png

 

 

 

 

 

 

(rop)
článek vyšel v HGN č.7/2023