Jdi na obsah Jdi na menu
 


Investoři varují před možným krachem společnosti OKD

25. 4. 2016

 

 

Členové skupiny Ad Hoc Group, kteří společně ovládají většinu hlasovacích práv ve společnosti NWR („investoři“), vyjadřují vážné znepokojení nad tím, že se česká vláda nadále nedostatečně intenzivně věnuje jednáním o budoucnosti společnosti OKD. Po schůzce s ministry, která se uskutečnila 12. dubna, investoři poskytli veškeré dodatečné informace. Stejně tak investoři sdělili svůj postoj a očekávání ohledně dvou konsenzuálních řešení. V průběhu minulého týdne se ale ministři odmítli zúčastnit všech schůzek, na které je investoři pozvali.

Vzhledem k tomuto nezájmu se investoři rozhodli neprodloužit termín, který vychází z dohody o uvolnění podmínek dluhu společnosti NWR (waiver) a spolu s NWR a OKD pracují na nouzovém plánu pro případ, že se do 30. dubna nepodaří dosáhnout skutečné dohody. Investoři jsou si vědomi, že členové vedení společností NWR a OKD dnes zasílají vládě dopis, v němž vysvětlují, že nebude-li nalezeno společné řešení během tohoto týdne, budou muset kvůli úsporám nákladů a zachování zbývající likvidity přijmout závažná rozhodnutí.

„Vláda neustále přesvědčuje veřejnost, že chce minimalizovat negativní dopad případné insolvence. Tento přístup nás proto udivuje a jsme z něj zklamaní. Chápeme, že rozhodnutí nelze přijmout ze dne na den, ale ministři jsou o krizi informováni již od začátku ledna,“ říká mluvčí AHG Roman Pařík. „Nové zákony nevyřeší provozní nebo finanční problémy společnosti OKD a diskuse o znárodnění pouze vystraší zahraniční investory,“ dodává.

Na dnešek je plánována schůzka s vedením OKD, na které budou mít ministři příležitost klást libovolné závěrečné otázky, než ve středu podají zprávu na zasedání vlády. Investoři jsou nadále k dispozici a apelují na vládu, aby s nimi ještě do středy jednala a hledala oboustranně přijatelné řešení současné krize, které povede ke stabilizaci společnosti OKD.





zdroj: Ad Hoc Group