Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Sábel k hornickým důchodům

6. 5. 2016

 

 

Poslanecká sněmovna  schválila novelu zákona, která umožní odejít horníkům o 7 let dříve něž ostatní profese. Při této příležitosti jsme oslovili předsedu OS PHGN Jana Sábela.


Co pro Vás osobně znamená schválení novely?


Po 24 letech je to obrovský úspěch hornických odborů napravit nesmyslné zrušení pracovních kategorií. Umožnění dřívějšího odchodu do důchodu využijí již v nejbližších létech stovky zaměstnanců. Neodboráři by si měli uvědomit, že bez odborů by odcházeli do důchodu nejdříve v 63 letech.

 

Jak dlouho odbory usilovaly o dřívější důchody horníků?


Několikrát jsme se o prosazení zákona pokoušeli již od roku 1993
Postupně jsme prosadili v roce 2008 nařízení vlády u pravicového ministra i předsedy vlády. Neprosadili jsme předčasné důchody u předchozích vlád ani u Sociální demokracie až nyní a za to je třeba poděkovat vládě a především premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi a ministryni Michaele Marksové. Sociální demokracie splnila svůj slib a stejně i KDU ČSL. Překvapením bylo i to, že většina poslanců ANO hlasovala pro návrh. Rovněž další politické strany: Úsvit, TOP 9, Komunisté a nezařazení hlasovali všichni pro.

 

Kdo se podle Vás o předčasné důchody nejvíce zasadil?


Velký podíl na přípravě zákona má Jaromír Pytlík a naši právníci. Musím říci, že jsme se snažili všichni a i Ti kteří se zúčastňovali demonstrací, zejména té poslední před vládní budovou. Velkou mírou přispěl bývalý předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, se kterým jsem velmi často konzultoval další kroky. Rovněž poslanec Ladislav Šincl, Josef Hajek a další poslanci včetně paní Havlové a poslance Opálky velmi přispěli k prosazení zákona. Jednali jsme několikrát s představiteli politických stran zejména se Sociální demokracií, KSČM a Úsvit.

 

Proč tak dlouho trvalo, než byla nalezena shoda mezi politiky?


Nebylo jednoduché, sladit názory pro předčasný odchod do důchodu u politických stran různých názorových proudů. V rozhodování poslanců měla vliv i současná situace OKD a hrozící propouštění. Ze statistiky vyplývá, že hornický důchodce je pro daňové poplatníky levnější, než nezaměstnaný. nezaměstnaný stoji cca 260 000 korun ročně včetně veškerých nákladů.
Je zajímavé pozorovat politiky v jednání. Například poslankyně Miroslava Němcová na slavnostním jednání uranových horníků hovořila o tom jak je hornictví důležité a jak si váží hornické práce a přitom nyní pro zákon nezvedla ruku stejně jako její spolustraník a předseda ODS Petr Fiala. Další poslanci ODS, kteří nehlasovali pro návrh jsou: Ivan Adamec, Marek Benda, Martin Novotný a Vladislav Vilímec.
Z ANO nehlasovali pro zákon: Pavel Čihák, Radka Maxová, Ivan Pilný a Zuzana Šánová.
Přesto i počet poslanců ANO, kteří hlasovali pro návrh mne mile překvapil.
Velkým úspěchem je, že ze 176 poslanců zvedlo 166 ruku pro přijetí zákona a nikdo nebyl proti.

 

Co je pro Vás a pro odbory v současné době prioritou?


Řešení insolvence OKD. Budeme dělat vše pro pokračování těžby v OKD a zajištění co největší zaměstnanosti. Pro případ uvolňování pracovníků budeme spolupracovat na sociálním řešení propuštěných zaměstnanců ať už doufám schválenými příspěvky, spolupráce s globalizačním fondem EGF a dalšími aktivitami v regionu.

 

dsc_0864.jpg

Předseda OS PHGN Jan Sábel

 

 

 

 

 

ivz