Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaromír Franta: Růst minimální mzdy se musí promítnout do dodatku odvětvové smlouvy

6. 1. 2020

 

 

Přesně před rokem jsme informovali, že představitelé OS PHGN a Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu v závěru roku 2018 podepsali Dodatek číslo 1 odvětvové smlouvy pro rok 2019. Díky tomu došlo k navýšení mezd v každém tarifním stupni u všech tarifních tabulek o 1400 korun. Letos bohužel HGN takovou informaci nemá. Vyjednávání Dodatku číslo 2 se kvůli obstrukcím vedení OKD zkomplikovalo. Proč k tomu došlo, na to se HGN zeptal prvního místopředsedy OS PHGN a šéfa odborového vyjednávacího týmu Jaromíra Franty. 


Jak k výzvě odborů na zahájení vyjednávání dodatku a k jejich návrhu přistoupili zástupci zaměstnavatelského svazu? 
Naším cílem, stejně jako v loňském roce, je úprava tarifních tabulek tak, aby se do nich promítlo navýšení minimální mzdy. Zaměstnavatelský svaz odpověděl, že s návrhem na zvýšení tarifů o 1350 korun nesouhlasí. V prvním kole vyjednávání obou týmů jsme zaznamenali, že roli černého Petra bude sehrávat vedení OKD. Zaměstnavatelé uvedli, že jsou ochotni jednat o procentuálním navýšení tarifních tabulek. Namítli jsme, že jsme schopni jednat o čemkoliv, ale náš návrh jsme zvolili na základě dohody z roku minulého. Posun jsme očekávali ve vyjednávání ve skupinách tři plus tři. I když začátek vyjednávání bývá tradičně ostřejší, přesto nás zaměstnavatelé zaskočili, a to návrhem růstu mezd v tarifních tabulkách o čtyři procenta. To je pro nás nepřijatelné. Nabídli jsme kompromis. Poté, co byl vládou schválený růst minimální mzdy o 1250 korun, jsme náš původní návrh 1350 korun snížili na tuto částku. Zaměstnavatelé to odmítli, změnili přístup a navrhli 700 korun do tarifních tabulek. Tím skončilo vyjednávání skupin tři na tři. Zaměstnavatelům jsme dali najevo, že nemáme jediný důvod ustupovat. Zvláště, když od našich členů, kteří působí u zaměstnavatelských organizací, máme spolehlivé informace, že navýšení v každém tarifním stupni o 1250 korun neohrožuje ani jednoho zaměstnavatele. Tarifní tabulky OKD jsou o tisíce korun vyšší, než činí náš návrh. Přesto zástupkyně vedení OKD nebyla schopná vysvětlit, proč důlní společnost má s naším návrhem problém. Pro nás bylo rovněž nepochopitelné, proč zástupci zaměstnavatelů navrhují v každém tarifním stupni jinou finanční částku a obdobně i v tarifních tabulkách. Zůstali jsme na svých číslech, to je 1250 korun. Zástupci zaměstnavatelů budou o výsledku vyjednávání informovat představenstvo zaměstnavatelského svazu a my budeme informovat předsedu odborového svazu. Uvidíme, zda bude šance najít kompromis. 
 
Jak dopadlo vyjednávání dodatku podnikové kolektivní smlouvy v organizacích, které řídíte jako předseda Sdružení odborových organizací Czech Coal Group Most? 
Rok 2020 je třetím rokem platnosti kolektivní smlouvy. To hlavní, růst mezd, máme ustanovené dlouhodobě. S jednoletou platností vyjednáváme náklady sociálního charakteru, tarifní tabulky. Pro letošní rok jsme vyjednali dodatky pro společnosti Vršanská uhelná, Severní energetická a Coal Services, kde jsme dohodli nárůst o 1350 korun v jednotlivých tarifních stupních a tabulkách. V nákladech sociálního charakteru jsme dosáhli čerpání prostředků v jednotlivých položkách jako jsou program zdraví, stravování a další. V součtu se jedná o několik desítek milionů korun. S listopadovou mzdou dostali zaměstnanci mostecké části skupiny Sev.en Energy, kteří spadají pod uzavřené kolektivní smlouvy, třináctý plat. Na výplatu této bonusové mzdy bylo vyčleněno více než 65 milionů korun, tedy více než v loňském roce. Výplata třináctého platu vychází z platné kolektivní smlouvy a je vyplácena v návaznosti na hospodářské výsledky společností. 
 
V uhelné komisi, která má řešit útlum těžby uhlí a celkový energetický mix, zastupujete ČMKOS. Jak hodnotíte dosavadní průběh jednání
Pracovní skupiny uhelné komise připraví scénáře pro konec uhlí v Česku od roku 2030 do roku 2050. Devatenáctičlenná komise se schází každý měsíc. První výstupy lze očekávat koncem roku. Uhelná komise vytvořila tři pracovní skupiny. Zabývat se budou časovým harmonogramem, legislativními náležitostmi a sociálními a ekonomickými dopady v souvislosti s útlumem těžby uhlí. Nejvíce práce se odehrává v tuto chvíli v pracovní skupině jedna, která má vypracovat materiál o spotřebě elektrické energie a výrobních zdrojích s výhledem do roku 2040. V pracovní skupině číslo jedna se zpracovává materiál pro pracovní skupinu číslo dvě, která na jeho základě bude vymýšlet postup útlumu těžby uhlí a jak jej spojit s legislativou. Na to bude reagovat skupina číslo tři, která by měla připravit analýzu sociálních a ekonomických dopadů útlumu uhlí a navrhnout řešení. Největší problém, na který narážíme, je jádro. Je to jediný zdroj, který může nahradit z největšího dílu uhlí, a na který se budeme muset spoléhat. Hlavní úkol uhelné komise bude určit, zda se nám podaří včas postavit nové jaderné bloky v Dukovanech a v Temelíně. 
 
Co popřejete členům odborového svazu v roce 2020?
 
Chtěl bych členům svazu a zaměstnancům našich odvětví popřát v novém roce hlavně zdraví a bezpečný návrat z pracovišť k rodinám. Funkcionářům našeho odborovému svazu přeji, aby si v této nelehké době zachovali zdravý rozum a nevzdávali boj s ekologicko-klimatickou vichřicí, která ohrožuje nejen Česko, ale může zničit celou Evropu. 

 

dsc_2993.jpeg

První místopředseda OS PHGN Jaromír Franta

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev

Foto: ivz

článěk vyšel v HGN č.1/2020