Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncept pro útlum Dolu Paskov od ministra Babiše zatím nemá konkrétní podobu

9. 4. 2014

 

 

Koncept nové dohody mezi vládou a majitelem Dolu Paskov, s níž v pondělí média seznámil ministr financí ČR Andrej Babiš (ANO), zatím nemá v řadě aspektů konkrétní obsah. Je potřeba ho na úrovni expertů porovnat s dosavadním návrhem, který vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu koncem března a připravit pro rozhodnutí vlády. Vyplývá to z dnešního jednání ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka s předsedou představenstva společnosti New World Resources (NWR) Garethem Pennym. Jednání se osobně účastnil premiér ČR Bohuslav Sobotka (ČSSD).
"Dosavadní dohoda zúčastněných stran, obsažená v původním návrhu MPO vládě, předpokládala, že za státní pomoc pro propuštěné horníky a na útlum Dolu Paskov ve výši 1,1 miliardy korun po skončení těžby na konci roku 2016 přebírá veškerá rizika tržního vývoje soukromá firma. Nyní jsou představy NWR ve světle navržených požadavků ministra Babiše jiné a naší povinností je usadit návrhy do reálného formátu," upozornil ministr Mládek.
Jak dodal, "ministrem financí požadované snížení státní dotace na 650 milionů korun na sociální pomoc horníkům a požadovaná soukromá investice 500 milionů na útlum Dolu Paskov, jsou podmíněny přizpůsobením smlouvy s vládou ČR v budoucnu. V závislosti na dalším možném poklesu ceny uhlí by se dle představ NWR buď navýšila státní pomoc, anebo zkrátila délka trvání těžby, nyní nově předpokládaná do konce roku 2017. To je pro vládu ČR zcela nová situace. Vedení NWR mi dnes přislíbilo dodat během několika dnů konkretizaci takových požadavků, které posoudíme a přizveme k tomu také ministerstvo financí," prohlásil ministr Mládek.
Jak doplnil mluvčí MPO František Kotrba, jednání se následně povedou především o mechanismu změn kompenzací v případě, že ceny uhlí poklesnou. "Expertní komise musí předložit vládě věrohodná schémata k výpočtu kompenzací. A celý proces musí samozřejmě projít notifikací Evropské komise," uvedl Kotrba.
Dle návrhu ministra Mládka by společnost NWR měla blokovat částku 500 milionů korun pro útlum Dolu Paskov ze svých prostředků nejlépe na zvláštním vázaném účtu. "Tak by se kontrolovaně zamezilo tomu, aby sanaci Dolu Paskov nakonec nemusel platit český daňový poplatník, kdyby v té době NWR nebyla schopna dostát svým finančním závazkům," konstatoval ministr.
Předseda představenstva NWR Gareth Penny premiéra a ministra průmyslu a obchodu ČR ujistil, že NWR si váží konstruktivního přístupu české vlády k řešení složité situace v černouhelné hornictví. Uvedl, že společnost NWR návrh posoudí a že současně se zásadním snižováním nákladů na těžbu černého uhlí na Dole Paskov se také finalizuje úsilí všech dotčených stran pro zajištění finančního zdraví společnosti a další perspektivy společnosti OKD a jejích zaměstnanců.

 Autor: 10500
zdroj:www.mpo.cz