Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajská tripartita se zabývala situací v OKD

22. 3. 2017

 


Letošní první zasedání Rady hospodářské a sociální dohody Moravskoslezského kraje mělo včera na programu několik palčivých témat. Probírala se příprava reorganizačního plánu OKD a útlum Dolu Paskov, situace ve strojírenském holdingu Vítkovice, hrozby, které tíží zdejší ocelářství, ale i nedostatek personálu v nemocnicích. Členové tripartity se zabývali také zaměřením, které by letos mělo být více provázané s přípravou strategie restrukturalizace kraje.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša informoval o přípravě reorganizačního plánu, jeho představení bude předcházet projednávání znaleckého posudku. Výběr strategického investora ředitel nechtěl komentovat. Připomněl, že v příštím týdnu bude ukončena těžba na Dole Paskova, přičemž odejde zhruba tisíc lidí. Část z nich přejde na šachty na Karvinsku, ale předpoklad, že přecházejících bude kolem 500, se nenaplnil a OKD zahajuje nábor nových zaměstnanců. Předseda odborů Jaromír Pytlík zdůvodnil nízký zájem o přechod zaměstnanců na Karvinsko vyšším věkovým průměrem, podlomeným zdravím horníků a úrovní platů, které už nejsou v náročných podmínkách v podzemí 
a třísměnném provoze nijak lákavé, stejně jako nastávající útlum těžby uhlí. Podle něj velká část odcházejících zaměstnanců už má předjednanou jinou práci.
„Je důležité, aby se vedení OKD zabývalo také myšlenkou těžby i po roce 2023, pokud bude situace na trzích alespoň trochu příznivá. Prodloužení životnosti o další roky by mohlo být pro kraj přínosné, zejména pro vylidňující se Karvinsko,“ uvedl Ivo Vondrák, hejtman MS kraje a čestný předseda krajské tripartity.

O situaci ve Vítkovicích a vývoji kolem elektrárny v Turecku informoval šéf Vítkovice Group Libor Witassek. „Zdá se, že situace ve Vítkovicích se úspěšně stabilizuje díky novému managementu. Bohužel ale máme závažné hrozby v ocelářství, které budeme muset řešit na vládní úrovni,“ doplnil Jiří Cienciala, vládní zmocněnec a předseda tripartity. V otázce ochranářských opatření EU proti dovozu levné čínské oceli se fungování postupně vyhodnocuje. Složitější je příprava nového systému obchodování s emisními povolenkami. Ten může být pro zdejší hutní podniky likvidační, pro dva největší – ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny to znamená v letech 2021 – 2030 zhruba 18 miliard dodatečných nákladů, jak na zasedání připomněl odborář z Třineckých železáren.

Odbory na jednání tripartity otevřely také otázku zdravotnictví a popsaly nedostatek zdravotních sester. Příčinu vidí v nedostatečné motivaci a pokulhávajícím vzdělávacím systému, kvůli kterému do nemocnic nepřicházejí mladé sestry. Krajský náměstek pro zdravotnictví byl už o problému informován a hledá se řešení.

Tripartita se také zabývala svým zaměřením v roce 2017. Vládní zmocněnec navrhl, aby se tripartita věnovala přednostně tématům, která byla vygenerována jako stěžejní v rámci přípravy strategie restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Na té pracuje ministerstvo pro místní rozvoj v součinnosti s regiony a úřadem vládního zmocněnce. Jde o 7 pilířů: podnikání a inovace, přímé zahraniční investice, výzkum a vývoj, lidské zdroje, životní prostředí, sociální stabilizace, infrastruktura a veřejná správa. Hlavním cílem krajské tripartity by tedy mělo být stejně jako u strategie: akcelerovat vládní podporu strukturálně postižených regionů, zabránit jejich vylidňování a na základě konkrétních opatření zastavit jejich zaostávání a nastartovat prosperitu.






 

 



autor: J.D.

zdroj: MS kraj