Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lithium míří do českých rukou

19. 7. 2019

 

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Severočeské doly ze Skupiny ČEZ se rozhodly společně prozkoumat potenciál ložiska lithia na Cínovci. Lithium je jednou ze základních surovin pro výrobu baterií v elektromobilech a Česká republika by měla získat jistotu, zda je potenciální těžba v tomto ložisku perspektivní.


„Na našem území se možná nachází významné ložisko lithia, což je základní surovina pro výrobu autobaterií. Je naším zájmem, aby zisk z možné těžby lithia zůstal co nejvíce v Česku. Stejně tak naším zájmem je, aby bylo ověřeno, zda se zde těžit lithium vyplatí, nebo ne,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Proto vítáme, že se do průzkumu ložiska zapojí i největší česká těžařská firma Severočeské doly, která je navíc většinově v rukou českého státu a u které věříme, že bude postupovat i s maximální péčí věnovanou životnímu prostředí a obcím v okolí.“

Lithium je měkký a lehký stříbrně bílý kov s nejnižší atomovou hmotností ze všech kovů, který se nachází především v Austrálii, Chile a Argentině. V lokalitě Cínovec může být jedno z nejvýznamnějších evropských ložisek lithia, což by měl průzkum potvrdit, nebo vyvrátit.

ČEZ bude prostřednictvím své dceřiné společnosti Severočeské doly spolupracovat se společností European Metals Holdings (EMH). EMH je vlastníkem společnosti Geomet, která již získala některá povolení.

„Naše zkoumání může, ale také nemusí, potvrdit technologické a ekonomické předpoklady případné těžby. Je logické využít know-how naší společnosti Severočeské doly, která má s těžbou velké zkušenosti,“ říká generální ředitel ČEZ a předseda dozorčí rady Severočeských dolů Daniel Beneš a dodává: „Do konce letošního roku společně s EMH ověříme, zda považujeme těžbu v lokalitě za potenciálně perspektivní.“

Spolupráce ČEZ a EMH je založena na takzvané konvertibilní půjčce. Pokud ČEZ vyhodnotí ložisko jako rentabilní, může se stát podílníkem v EMH. V opačném případě bude půjčka ČEZ vrácena zpět.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPO