Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majitelé OKD podali k soudu na sebe insolvenční návrh

4. 5. 2016

 

 

Těžební společnost OKD podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. "Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost," sdělil médiím mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.


"Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost," sdělil mluvčí. "Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům," uvedl po jednání představenstva jeho předseda, generální ředitel OKD Dale Ekmark.


Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.
"I v případě insolvenční situace mají současní vlastníci za povinnost zajistit bezpečnost lidí, bezpečnost území, zajistit, aby doly nebyly zatopeny, aby neunikal metan," řekl včera před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Tyto povinnosti podle něj případně přejdou na správce konkurzní podstaty. "Pokud by tak manažeři a zaměstnavatelé nečinili, stát použije mimořádná opatření a zajistí to státní organizace, to jest Státní báňská správa a státní podnik Diamo," dodal ministr.

 

dsc_0708.jpg

 

 

 

 

 

autor: (lev)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:ivz