Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Babiš diskutoval s horníky

8. 6. 2016

 

 

Ministr financí Andrej Babiš se včera v rámci své dvoudenní návštěvy Moravskoslezského kraje setkal s vedením OKD a se zástupci odborů a horníků.

 

Během této schůzky ministr Babiš seznámil přítomné s výsledky jednání s vedením OKD a odpovídal na otázky horníků. Dotazy se týkaly především Dolu Paskov, výplat v dalších měsících a výhledu firmy do budoucnosti. V průběhu diskuse padl názor, že bez pomoci státu se v současné době OKD neobejde a bude potřebovat půjčku na zajištění provozu. Ministr Babiš přislíbil, že se tímto bodem bude zabývat a prodiskutuje s koaličními partnery, za jakých podmínek a jestli vůbec by stát firmě peníze půjčil.

 

Ministr Babiš také přislíbil, že nechá prověřit hospodářské výsledky dolu Paskov. Padlo totiž několik dotazů právě na toto téma. Horníci během diskuse ministru Babišovi také řekli, že by stát měl zvážit, zda nechá miliony tun kvalitního koksovatelného uhlí ležet ladem. Podle názoru jednoho z diskutujících by bylo lepší, než živit nezaměstnané horníky na úřadech práce, prodloužit životnost dolů. Pro stát, by to podle diskutujícího, bylo levnější a výhodnější.

 

Ministr Babiš v diskusi také řekl, že v Moravskoslezské kraji je mnoho volných pracovních míst a, že jsou firmy, které by zaměstnaly velké množství propuštěných horníků. Na to horníci reagovali, že pochybují zda by horník po mnoha letech v dole a s podlomeným zdravím byl vůbec schopen takovou práci vykonávat.

 

 

3.jpg

 

1.jpg

 

2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

ivz