Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Jan Mládek na Mostecku: "O případném prolomení limitů těžby musíme mezi vládními stranami velmi odpovědně diskutovat"

11. 3. 2014

 

 

Ministr Jan Mládek na Mostecku: "O případném prolomení územně ekologických limitů těžby musíme mezi vládními stranami velmi odpovědně diskutovat"

 

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívil v pátek 7. března při své cestě do Ústeckého kraje obce a místa, jichž by se nejvíce dotklo případné prolomení stanovených územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí, daných usnesením vlády z roku 1991. Prohlédl si Horní Jiřetín i státní zámek Jezeří, který stojí těsně za hranou povrchového dolu ČSA. Jednal též s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem, poslanci a radními Ústeckého kraje a představiteli místních samospráv.

"Ačkoliv vláda nebude v tomto roce dělat v otázce případného prolomení limitů žádné zásadní kroky, pro mne osobně je nesmírně důležité, že jsem se mohl zblízka podívat na místa, jichž by se další těžba negativně dotkla. A především hovořit s lidmi, kterých se budoucnost limitů bezprostředně dotýká již nyní. Problematika limitů se totiž stává stále více diskusí politickou. A viděl jsem, že to, zda těžit a jak těžit, je nejen otázkou ekonomickou či ekologickou, ale nesmírně důležitý je tu prvek sociální. Proto jsem se také sešel nejen se zástupci kraje a místních samospráv, ale i s odboráři," uvedl ministr Jan Mládek.

Svou návštěvu Mostecka zahájil ministr v Litvínově, kde se setkal s litvínovským starostou, radními Litvínova a představiteli Horního Jiřetína. Této obce a především jeho místní části Černice by se případná těžba za hranicemi stávajících limitů na dolu ČSA dotkla zcela bezprostředně. Hrana těžební jámy by se mohla posunout několik set metrů od okraje Litvínova.

Komunální politici stejně jako poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna se při jednání shodli na tom, že stát dostává z těžby nedostatečný podíl ze zisku a region, který těžbou nejvíce trpí, by se měl dočkat významně větší podpory. Poukázali též na poslední průzkumy veřejného mínění, podle nichž jsou místní občané proti prolomení limitů a bourání.

Naproti tomu představitelé odborů, s nimiž se ministr Jan Mládek sešel v podvečer, upozornili ministra na to, že jasné a rychlé rozhodnutí vlády by významně pomohlo uklidnit sociální nejistoty v regionu a že odkládání závazného rozhodnutí situaci neprospívá. Na další komplikace v souvislosti s potřebou novelizovat horní zákon poukázal radní Ústeckého kraje Martin Klika. 

"Otázku případného prolomení limitů musíme vidět v rámci připravované Státní energetické koncepce a surovinové politiky státu. Roli zde hraje energetická politika EU, naše závazky v oblasti ekologie a snižování emisí do roku 2030 i rozhodnutí o dostavbě nebo odložení dostavby JETE. K odborným diskusím o optimálním nastavení budoucího energetického mixu v tomto případě přistupuje ještě výrazný aspekt sociální, otázka zaměstnanosti v regionu a jeho revitalizace. Osobně si proto dokážu představit variantu, kdy se vládní strany shodnou na tom, že závaznou odpověď na otázku prolomení limitů dá výsledek krajského referenda," uvedl ministr Jan Mládek.

Jednou z kompromisních variant, kterou ministr Jan Mládek zmínil, je takzvané "prolomení s malým pé", kdy by došlo k rozšíření limitů, ale ne na úkor významného bourání lidských obydlí. "Zároveň s debatou o limitech bychom ale měli diskutovat též o změně horního zákona a o zvýšení poplatků za těžbu uhlí," soudí Jan Mládek.

"Máme hořkou zkušenost z Libkovic, které byly zbourány, ale nikdy se pod nimi nezačalo těžit. Toto se už nikdy nesmí opakovat," uvedl ministr při návštěvě státního zámku Jezeří, který stojí těsně za hranou povrchového dolu Československé armády. Tohoto dolu by se kritické aspekty případného rozšiřování těžby dotýkaly nejvíce. Oproti tomu prolomení limitů na dole Bílina by bylo prakticky bezkonfliktní, protože v prostoru, kam by se mohl rozšířit, není žádné lidské sídlo.

"V letošním roce vláda žádné zásadní kroky v otázce prolomení limitů podnikat nebude. Nicméně musíme v této věci vést mezi vládními stranami odpovědnou diskusi a předpokládám, že bychom mohli rozhodnout v roce příštím," konstatoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

 

 

 

Autor: 01310
zdroj:www.mpo.cz