Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Mládek iniciuje zvýšení soukromých plateb na tvorbu fondů pro útlum těžební činnosti

11. 4. 2014

 

 

Na základě konkrétních problémů kolem mimořádných nákladů na předpokládané ukončení těžby a související technickou likvidaci na Dole Paskov, patřící do skupiny NWR, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek přikázal zahájit přípravu legislativní úpravy týkající se horního zákona, konkrétně způsobu výpočtu ročních úhrad z vydobytých nerostů na výhradních ložiscích v ČR.
Cílem je zejména navýšení těchto úhrad, a to především u hnědého uhlí. "Vzhledem k tomu, že na základě dosavadní legislativní úpravy nebyla generována dostatečná finanční rezerva pro ukončení těžební činnosti, český stát tak může být pod tlakem, aby řešil problémy za soukromé firmy," upozornil ministr Mládek.
Část takto státem získaných finančních prostředků ze soukromých zdrojů by měla být vázána na pokrytí případných potřeb státu v oblasti zahlazování negativních následků hornické činnosti na krajině a životním prostředí. Dále pak budou určeny na likvidaci hornických provozů v případě insolvence těžební společnosti a při vynuceném ukončení těžby, kdy si společnosti z objektivních, ale i subjektivních důvodů nevytvořily finanční rezervy na tyto procesy.

 

Autor: František Kotrba tiskový mluvčí
zdroj:www.mpo.cz