Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Mládek jednal s odbory a vedením OKD

9. 3. 2015

 

 

V pátek 6.2. se na Dole Darkov uskutečnilo setkání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka s vedením a odbory společnosti OKD.


Jednání se také zúčastnili Jiři Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj, Dale R. Ekmark, výkonný ředitel OKD, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera a další.


Za odbory se jednání zúčastnili předseda odborové organizace Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík, předseda odborů Dolu Darkov Luděk Procházka a předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička.


Z jednání s představiteli OKD vyplynulo, že situace na trzích s černým uhlím zůstává nadále špatná. Společnost OKD proto reagovala na pokles produkce snižováním stavu zaměstnanců. Do konce dubna firmu opustí 250 zaměstnanců a do konce roku přirozenou cestou – například odchodem do důchodu, předčasného důchodu nebo do jiného zaměstnání - dalších asi 500 zaměstnanců. Předpokládá se i snížení počtu zaměstnanců dodavatelských společností asi o 800.


„Chtěl bych zdůraznit, že situaci kolem OKD bedlivě sledujeme. Nemůže mne jako sociálnědemokratického ministra nechat klidným, když v průběhu roku má doly opustit více než 1500 zaměstnanců. To se dotýká i dalších navazujících pracovních míst. Vláda dělá maximum pro to, aby byla vytvořena nová pracovní místa pro propuštěné a aby byla řešena sociální situace pro ty, kteří nejsou další práce schopni. Klíčové jsou v tomto smyslu nové investice pro Ostravsko,“ řekl ministr Jan Mládek.


„Ve výhledu je nyní významná investice, která by přímo v Ostravě měla už ve druhém pololetí tohoto roku vytvořit více než pět set nových pracovních míst,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, který ministra do Karviné a Ostravy doprovázel.


Předseda odborové organizace SHO Jaromír Pytlík upozornil na potřebu urychlit úpravu legislativy v oblasti hornických důchodů, které by umožnily předčasné odchody horníků ve vyšších věkových kategoriích.
"Horník, který nastoupil v roce 1993, dneska má odděláno 22 let. Tito lidé mají mnohdy velice poškozené zdraví a v momentě, kdy propouštíme ze zaměstnání, tak ten člověk zůstane na úřadu práce, zaměstnání nesežene a to zdraví je natolik vážné, že většinou se není schopen zapojit do výrobního procesu," řekl Pytlík. "V celé Evropě není země, kde by situace horníků byla horší než v České republice", dodal.
Navíc podle něj jsou starší horníci na trhu práce hůře zaměstnatelní i v souvislosti s chorobami z povolání.


Sdružení hornických odborů v minulé týdnu zaslalo premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřený dopis, ve kterém mu vytýkají nezájem a zvou ho na setkání s horníky. Sobotka k tomu ve čtvrtek řekl, že ČSSD nařízení předčasných odchodů horníků do důchodu podporuje .
Ministr Mládek řekl, že jeho ministerstvo bude podporovat snížení důchodového věku pro určitou skupinu horníků o pět let, což je možné udělat vyhláškou, kterou předložila ministryně práce a sociálních věcí, ale jejíž projednávání momentálně blokuje ministerstvo financí.


„Musíme se společně připravit na to, že z OKD budou v dalších letech postupně odcházet stovky až tisíce lidí a je evidentní, že kraj sám to nemůže zvládnout. Jsem rád, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tento stav velmi citlivě vnímá a doufám, že přesvědčíme celou vládu o vážnosti celé situace,“ řekl Cienciala.

 

 

dsc_0322.jpg

 

dsc_0337.jpg

 

dsc_0367.jpg

Fotografie z jednání a tiskové konference 

 

 

 

 

Další fotografie zde 

Studio ČT24: Ministr Mládek jedná v OKD (brífink)

 

 

 

 

 

(ivz)

(MPO)