Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr Mládek vítá dohodu vicepremiéra vlády ČR Babiše ve prospěch zachování pracovních míst horníků na Dole Paskov

8. 4. 2014

 

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek dnes přivítal předběžnou dohodu vicepremiéra a ministra financí ČR Andreje Babiše s vedením společnosti NWR, vlastníkem Dolu Paskov, o prodloužení těžby v tomto černouhelném dole do roku 2017. O finální podobě dohody o státní pomoci Dolu Paskov rozhodne v nejbližší době vláda ČR.


"Zachování přibližně 2000 pracovních míst horníků na Dole Paskov a asi 6000 pracovních míst v navázaných oborech podnikání díky nezbytné státní pomoci horníkům a také na útlum a ukončení těžby nám ve shodě s původním plánem vytváří dostatečný čas zamezit neřízenému kolapsu pracovního trhu v regionu," prohlásil ministr Mládek. "Jsem velmi rád, že ministerský kolega Andrej Babiš převzal ideu nutné státní pomoci, kterou dosud zásadně prosazovala ČSSD u vědomí rizika sociálního výbuchu v regionu. Ve spolupráci se všemi dotčenými orgány budeme moci včas využít systémů předdůchodů pro horníky po 30 a více letech fárání, do regionu nasměrovat další domácí i zahraniční investice a nastartovat opatření na restrukturalizaci a tvorbu nových pracovních míst," zdůraznil ministr Mládek.


Zůstává zachováno schéma potřebné dotace 1,1 miliardy korun, přičemž na stát má připadnout 0,6 miliardy korun na odstupné a další sociální programy pro propuštěné horníky, zbývající 0,5 mld. korun by měla doplatit NWR ze svého na sanaci dolu. Jak ministr Mládek ale upozornil, "právě problém sanace na náklady NWR zůstává ve skutečnosti otevřený, protože již dnes existují závažné pochybnosti o tom, zda má tato společnost dostatek finančních prostředků".

 

 

 

Autor: 10500

zdroj:www.mpo.cz