Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministrem průmyslu a obchodu jmenován Karel Havlíček. Chce prosadit jasnou hospodářskou vizi

30. 4. 2019

 

 

Dnes byl na Pražském hradě Karel Havlíček (nestraník, navržený hnutím ANO) jmenován ministrem průmyslu a obchodu, ve funkci střídá Martu Novákovou. Současně byl uveden na pozici vicepremiéra pro hospodářství Vlády České republiky.

„Chci navázat na to, co se nám podařilo ve výzkumu a inovacích. Hodlám sjednotit hospodářské priority, provázat je napříč resorty a zásadně posílit český průmysl a podnikatele jako hlavní tahouny našeho růstu. K tomu jim musíme vytvořit takové prostředí, které je bude motivovat investovat a v důsledku tím vytvářet zisk v České republice,“ říká Havlíček.

Mezi hlavní priority nového ministra patří příprava energetické a průmyslové koncepce, zjednodušení podnikatelské podpory nebo zavedení nástrojů inovační strategie. Energetická koncepce je spojena s přípravou budoucího energetického mixu, který vytyčí priority a další kroky v budování potřebné infrastruktury, včetně přípravy rozšíření jádra a dosažení závazku v obnovitelných zdrojích. Průmyslová strategie bude vycházet ze současné produkční výkonnosti, identifikace největších překážek a predikce budoucí struktury našeho průmyslu ve vazbě na nové technologie, mezinárodní obchod a trh práce.

Podnikatelská podpora bude zvlášť směřována na segment osob samostatně výdělečně činných, kterým bude zaveden tzv. živnostenský balíček (ten počítá se změnami jako pět kontrol a dost, jedním paušálním odvodem nebo koncem duplicitního zasílání údajů na úřady) a zvlášť pro střední a velké podniky. Těm bude podpora koncentrována do oblasti exportní, investiční a dále do využívání operačních programů. Cílem bude zrychlení OP PIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost) a intenzivní příprava budoucích programů na podporu podnikatelů s ohledem na jejich potřeby a aktuální trendy jako je digitalizace či robotizace.

Součástí podpory podnikatelů a zpružnění chodu úřadu bude i provázání služeb státních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism a jejich umístění pod jednu střechu nebo příprava nových výzev spojených s evropskými finančními nástroji. Zásadní bude rozšíření spektra finančních nástrojů Českomoravské záruční a rozvojové banky a větší zapojení zdrojů Evropského investičního fondu.

Prioritou ministerstva bude rovněž naplňování cílů vládní Inovační strategie, založené na podpoře startupů včetně vybudování technologicky orientovaných národních inkubátorů, budování chytré infrastruktury spojené s digitalizací, zaváděním pokročilých technologií na bází umělé inteligence a propagace České republiky jako technologického lídra. Na to navazuje dotažení zákona o elektronických komunikacích, novela o investičních pobídkách nebo zavedení konkrétní účelové podpory pro inovativní firmy.

 

 

 

Profil:

 

Doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

 

Vystudoval stavební fakultu ČVUT, dále PIBS při Manchester Metropolitan University, doktorské studium dokončil na podnikohospodářské fakultě VŠE v Praze, kde se rovněž na fakultě financí a účetnictví habilitoval na docenta.

Od přelomu milénia hájil zájmy podnikatelů, a to zejména v pozici předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Jako spoluvlastník a generální ředitel skupiny SINDAT vybudoval v uplynulých dvaceti letech z této firmy respektovaného investora v oblastech malého a středního průmyslu a nových technologií.

Mnoho let se angažuje v akademickém prostředí, v posledních letech je spjat s Vysokou školou finanční a správní, kde vybudoval fakultu ekonomických studií a kde připravil studijní program Ekonomika a management. Na téma malých a středních podniků napsal několik odborných knih a publikoval v tuzemsku i zahraničí desítky recenzovaných článků.

Zasedal v řadě poradních orgánů vlády a ministerstev, od roku 2014 je členem Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a od roku 2018 je jejím místopředsedou.

V dubnu 2019 byl předsedou vlády navržen na pozici místopředsedy vlády pro hospodářství a současně na post ministra průmyslu a obchodu. Do obou funkcí byl jmenován prezidentem republiky 30. dubna 2019. Ke stejnému datu se vzdal všech statutárních a vlastnických pozic v podnikatelské sféře a opustil rovněž vedení Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Hovoří anglicky, německy, rusky, španělsky, částečně francouzsky a čínsky. Je ženatý a má dvě děti.

Mezi jeho koníčky patří rocková a folková muzika, příležitostně píše sloupky o světových hudebních interpretech (Pink Floyd, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, David Bowie aj.)

 

karel-havli--c--ek.jpg

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Tiskové oddělení MPO