Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministryně Marksová: Horníci by mohli jít do penze o 7 let dřív

16. 3. 2016

 

 

Když havíři nedostanou mzdy, tak nevyfárají
Možná ještě dřívější odchod do penze a pomoc při hledání práce v jiných regionech. To ministři nově slíbili horníkům na pátečním sjezdu Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu. Hornický neklid se na sjezdu snažili ministři mírnit. Vytvořený soubor opatření sice většinou obsahuje pouze sliby a obecná vyjádření, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) však odborářezaujala zmínkou o případném prodloužení předčasného důchodu. „Nyní navrhujeme odchod o pět let dříve než u jiných profesí, ale propočítáváme i možnost, že by to mnoho být až o sedm let dříve,“ naznačila Marksová.


Sněmovna nyní projednává novelu, podle níž by mohli horníci chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. S až tříletým předčasným důchodem by tak mohli na odpočinek odejít celkem o osm let dřív, nyní tedy zhruba v 55 letech. Pokud by byl odchod do důchodu možný o sedm let dřív, mohl by nyní havíř přestat pracovat v asi 53 letech.


Podle místopředsedy odborového svazu Jaromíra Pytlíka by tak mohli horníci odcházet do penze ve věku od 55 do 58 let. Ministryně zopakovala, že po zahájení propouštění horníků počítá s mobilními pobočkami úřadů v blízkosti dolů, příspěvky na dojíždění za prací či sociálním měsíčním příspěvkem až osm tisíc korun, který by se vyplácel po určitou dobu.
„Přibližně 200 až 300 horníků by mohlo najít práci v rámci státního podniku Diamo, který bude likvidovat ekologické škody po uzavření důlních provozů,“ přidal se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).


To se však do konce letošního roku nestane. „Nebylo rozhodnuto o definitivním, nenávratném uzavření jakéhokoliv dolu OKD a nebude tak učiněno, dokud nebudou jasné rozpočty a vyrovnaná bilance hospodaření společnosti pro další období,“ řekl odborářůmvýkonný ředitel OKD Antonín Klimša.


Horníci zůstávají ve stávkové pohotovosti a nevylučují ani razantní akce. „Pokud se zpozdí mzdy, nebo je horníci vůbec nedostanou, tak horníci nevyfárají a zůstanou v dole. A my bychom je podpořili,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Také hornický odborářskýpředák Pytlík nevylučuje, že by havíři na protest zůstali v podzemí. „Demonstrace, stávka, nevyfárání - nic není nemožné. Pokud se situace vyhrotí, bude velmi těžké havíře přesvědčovat,“ varoval.


Odborář Středula upozornil, že by noví vlastníci měli OKD oddlužit a poté nabídnout státu. Žádat peníze pro předluženou společnost je podle jeho názoru zcela nesmyslné. „Věřitelům nejde o jediného havíře, ale jen o to, aby dostali zpátky peníze,“ podotkl Středula.
Staronovým předsedou republikových odborového svazu se stal Jan Sábel. Ten ze všech
hornických problémů v zemi považuje úpadek OKD za nejvážnější. Viníci jsou podle něj zřejmí: bývalí vlastníci OKD. „Vyvedli ze společnosti desítky miliard korun a lukrativní části,
například byty a pozemky,“ vysvětlil.


O řešení situace v OKD jednala už několikrát i tripartita. Návrh na dřívější penzi o šest či sedm let členové vlády s odborářia zaměstnavateli ale podle předáka Josefa Středulyzatím
neprojednávali. Prodloužení doby dřívějšího odchodu do důchodu považuje šéf centrály za možnou variantu. „Bylo by to logické a elegantní řešení ochrany horníků a jejich rodin v kombinaci se sociálním programem," řekl Středula.


Ministerstvo průmyslu už začalo chystat návrh vládního nařízení o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby. Propuštění havíři vyjmenovaných těžebních společností by mohli dostávat měsíčně 8000 korun a ostatní zaměstnanci 7000 korun. Ti, kteří pro firmu dělali méně než čtyři roky, by tuto podporu měli tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok by se doba prodloužila o čtvrt roku. Maximálně by trvala tři roky. Lidé nad 50 let by dávku mohli dostávat pět let. Výdaje na příspěvky pro 4100 zaměstnanců OKD by do roku 2021 činily asi 1,2 miliardy korun. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

 

dsc_0389.jpg

  Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na Sjezdu OS PHGN

 

 

 

 

 

autor:(pek)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:ivz