Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mládek: V OKD hrozí velké propouštění, nebo konkurz

10. 12. 2015

 

 

Mistr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se shodl s odboráři, že návrhy majitele OKD - společnosti New World Resources - jsou nepřijatelné. Připustil, že hrozí uzavření Dolu Paskov a propuštění 1700 horníků, v krajním případě konkurz OKD. Odmítl požadavky vlastníků vyjmenovat. „Chtějí například, aby stát vyjednal s odbory snížení mezd zaměstnanců o pět procent," uvedl Mládek. Kolik peněz NWR žádá, odmítl říct. Prioritou kabinetu je podle Mládka chránit horníky a zachovat sociální smír, nikoliv pomáhat soukromé společnosti.

 

Na tiskové konferenci nechtěl Mládek částku komentovat. Situaci OKD bude řešit v pondělí tripartita. Na čem konkrétně se zatím dohodl ministr s odboráři, není jasné. Shodli se ale, že je nutné řešit pomoc ohroženým zaměstnancům. „Sociální smír má pro nás vysokou prioritu. Je potřeba pomoci horníkům, ne však firmě. Situace je opravdu vážná a nejde zdaleka jen o Důl Paskov, ale o celé OKD,“ prohlásil Jan Mládek. Naznačil, že stát je připraven pomoci horníkům prostřednictvím sociálního systému a za určitých okolností angažovat i státní podnik Diamo, který se zabývá útlumem těžby.

 Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a předseda Odborového svazu PHGN Jan Sábel ocenili postoj vlády, návrh NWR ale považují za nehorázný. Středula míní, že firma se snaží zbavit odpovědnosti za vlastní dluhy. "Jestli si z někoho dělají srandu, tak zvolili nejhorší možný způsob," uvedl. Bez dalších podrobností vyjádřil naději, že situace si budou všímat i orgány v trestním řízení. „Stát se nesmí nechat vydírat soukromou firmou a brát si zaměstnance za rukojmí, zdůraznil Středula.“ Ocenil Mládka, že ještě před pondělní tripartitou o celé situaci a možných dopadech na zaměstnance informoval odbory.

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela v případě konkurzu hrozí, že jen v okrese Karviná vzroste počet nezaměstnaných o dvacet až třicet tisíc. „Pokud by však mělo dojít k další restrukturalizaci OKD, hrozí podle mne, že by majitelé vyvedli z firmy další peníze,“ uvedl Sábel a dodal, že v minulosti již vlastník vytáhl z těžební firmy desítky miliard.

 Zástupci vlády a odborů aktuálně řeší situaci v OKD, protože kvůli nízkým cenám uhlí do konce roku s největší pravděpodobností padne dosavadní dohoda státu s NWR, která měla zaručit činnost Dolu Paskov do konce roku 2017. Majitelé nyní přišli s tím, že uzavřou důl už do konce příštího roku. Druhou variantou je převod šachty na stát.

 Vláda proto na začátku října pověřila Mládka, ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD), aby za stát vyjednali dohodu novou.

 

brifing.jpg

Foto z brífinku ministra Mládka se zástupci odborů

 

 

 

 


autor: Petr Kolev