Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monika Němcová: Funkcionářem může být každý, pokud ho zvolí členové odborů

6. 3. 2019

 

 

Stovky odborových funkcionářů odvádí každý den ve firmách poctivou práci ve prospěch členů základních organizací a odborových sdružení, ale i všech zaměstnanců a jejich rodin. Nemají to často jednoduché. Například při kolektivním vyjednávání často narážejí na tvrdý odpor zaměstnavatelů, někdy i zaměstnanců, kteří nejsou ani členy odborů a jen se vezou. Odborové funkce na všech úrovních vykonávají také ženy, a není jich málo. Ani ony to nemají jednoduché. Obětují svůj volný čas, často i na úkor svých rodin, odborové práci. Při příležitosti Mezinárodního dne žen HGN oslovil jednu z nich, Bc. Moniku Němcovou, předsedkyni Základní organizace Povrchových pracovišť OKD v Ostravě. Také díky ženám totiž mají členové i v těžkých časech konsolidovaný a akceschopný odborový svaz.

 

Kde jste začínala a co vás přivedlo k rozhodnutí vstoupit do odborů?
Do odborů jsem vstoupila ihned, když jsem začala pracovat v OKD. V té době bylo normální, že zaměstnanci byli v odborech. Pracovala jsem jako ekonomka, takže k funkci hospodářky, kterou mi tehdejší předseda odborů nabídl, jsem neměla daleko. No, a po jeho odchodu do důchodu jsem byla zvolená předsedkyní povrchových pracovišť důlní společnosti OKD. Ve funkci předsedkyně základní organizace pracuji více než deset let.

 

Od řadového člena jste se tedy vypracovala až na předsedkyni. Mohla byste čtenářům přiblížit vaši organizaci?
Povrchová pracoviště se vyspecifikovala postupnými změnami v OKD zhruba před deseti roky. Organizačními změnami se povrch OKD oddělil od důlní a úpravárenské činnosti. Jsou to vlastně takové podpůrné činnosti pro práci horníků v dole. Tedy od zaměstnanců dílen, nádvoří, šrotiště, rozvoden až po úředníky v kancelářích. Kromě funkce předsedkyně základní organizace jsem také odborovým závodním inspektorem bezpečnosti práce pro povrchová pracoviště OKD. A právě bezpečnost práce je mojí velmi oblíbenou oblastí odborářské činnosti. Dokonce jsem si kvůli tomu doplnila vzdělání.

 

Na povrchových pracovištích jistě působí řada profesí. Pracují zde i ženy?
Samozřejmě, že ano. V celém OKD je zaměstnáno skoro 500 žen. Nejvíce jich pracuje na úpravnách uhlí, což je velice namáhavá práce. Dále v kancelářích ekonomického, personálního či obchodního odboru. Ženy v OKD pracují i u soustruhů, jako jeřábnice nebo ve výdejnách materiálů.

 

Jak se vám daří naplňovat hlavní poslání odborů, tedy pracovněprávní ochranu členů a zaměstnanců?
Pokud vím, že odborář nebo zaměstnanec je v právu, udělám maximum pro to, aby se problém vyřešil v jeho prospěch. S čím si už sama nevím rady, v tom mi samozřejmě pomáhají naši odboroví právníci. Takže mohu říci, že většinou se nám daří plnit poslání odborů, to je ochraňovat práva nejen členů, ale všech zaměstnanců.

 

Jako předsedkyně ZO jste také členkou rady Sdružení hornických odborů OKD. Daří se vám přenášet a uplatňovat požadavky členů i v tomto zastřešujícím odborovém orgánu v OKD?
Být členem rady SHO je pro nás velmi důležité. Na této úrovní se vyjednává podniková kolektivní smlouva a řeší společně a jednotně zásadní záležitosti jako je růst mezd, ochrana pracovních míst, bezpečnost práce. Zatím se mi většinu požadavků našich členů podařilo obhájit v rámci celého OKD a jsem velice ráda, že i když povrchová pracoviště jsou poměrně malá odborová organizace, tak kolegové předsedové z velkých organizací nás respektují a stojí za námi.

 

Jste rovněž členkou rady Odborového svazu PHGN. Jak hodnotíte jeho význam a práci?
Činnost odborového svazu je možná pro řadového člena OKD od Ostravy trochu daleko, nicméně my moc dobře víme, že zásadní požadavky hornických odborů, například týkající se zákoníku práce, předčasných důchodů, hornických rent či bezpečnosti práce, je možné řešit a vyřešit jen na celostátní úrovni v rámci odborového svazu. Jsem proto přesvědčená, že bez „Prahy“, jak se s úsměvem na Ostravsku říká, bychom toho moc nedosáhli. Jenom bych všem našim členům a zaměstnancům připomněla, že po 25 letech tvrdého vyjednávání s vládními garniturami zajistil odborový svaz hlubinným horníkům odchod do důchodu o deset let dříve. To se v České republice dosud nepovedlo žádnému odborovému svazu. K tomu je třeba připočítat nařízení vlády umožňující finanční kompenzace pro propuštěné povrchové horníky ze severu Čech z uranových dolů a pro pracovníky bývalé firmy VOKD Ostrava. Připomněla bych i rozhodnutí rady odborového svazu, aby základní organizace mohly odvádět na odborový svaz měsíční členský příspěvek jednu korunu, a to až do roku 2028. Jde skutečně o naprostý unikát v rámci celé České republiky. Takové věci si mohou dovolit pouze úspěšné odborové svazy a organizace.

 

V OKD vykonávají odborářské funkce většinou muži, bývalí horníci, což jsou tvrdí chlapi. Jak se mezi nimi dokáže prosadit žena – odborová funkcionářka?
(smích) Ano, jsou to jenom muži, tedy kromě mě. Chlapi to jsou tvrdí, ale já taky nejsem žádná měkkota. Ale vážně. Spolupracuje se mi s nimi velmi dobře. Na začátku byly i slzičky, nebylo to pro mne vážně jednoduché. Časem oni trochu ubrali a já trochu přidala a jde to. Ale snad jsem si po těch letech sjednala i trochu respekt a oni vědí, že se jen tak nedám a že si, jako typická ženská, svoje dokážu prosadit.

 

Dočetl jsem se, že jste rovněž předsedkyní Spolku svatá Barborka při OKD, která například v uplynulých týdnech předala několikamilionový dar dětem 13 horníků, kteří zahynuli v prosinci při havárii na Dole ČSM. Co je hlavním posláním tohoto spolku?
Práce v Barborce je pro mě srdeční záležitostí. Ta činnost je velmi smysluplná a já, jako žena, ráda dělám smysluplné věci. Svatá Barborka vznikla před 15 roky a jejím cílem je získávat finance na podporu sirotků po zaměstnancích, kteří zemřeli při pracovní činnosti. Dětem pak, na základě daných pravidel, poskytujeme zejména finanční podpory na vzdělání, školné, ubytování při studiu, kurzy, volnočasové aktivity, tábory či zdravotní péči. Za celou dobu fungování jsme tak již pomohli více než 150 dětem. Taky se aspoň dvakrát ročně společně scházíme. Maminky-vdovy si mohou navzájem sdělit své zkušenosti a děti se v rámci připraveného programu pobaví. Děti podporujeme až do doby, než se osamostatní.

 

Máte čas ještě na další záliby a koníčky? A co na to vaše rodina?
Můj syn už je dávno dospělý a zbytek rodiny si na mou práci zvykl. Žiju naplno jak pro svou odborovou práci, tak pro své koníčky. Moc ráda chodím po horách a jezdím hodně na kole. V zimě kolo měním za běžky. Kdysi jsem se věnovala fotografování, ale na to mi teď čas už nezbývá. Tak snad až v důchodu...

 

Co vzkážete zaměstnankyním ve firmách v rámci působnosti Odborového svazu PHGN?
Měly by vstupovat do odborů a nebát se přijímat odborové funkce? O vstupování do odborů jsem už hovořila hned na začátku. Pro zaměstnance by to měla být samozřejmost, jako pro nás, když vyjednáváme podnikové kolektivní smlouvy, růst mezd a další benefity nejen pro odboráře, ale pro všechny zaměstnance. A co se týká odborových funkcí, ráda připomínám, že funkcionářem se může stát skutečně každý, pokud ho zvolí členská základna. Ale skutečně kvalitní odborová práce o tom není. Pokud to chcete dělat poctivě a dobře, je to i o obětování svého osobního volna, o umění jednat s lidmi a hledání kompromisů, o sebevzdělávání a o tom, že chcete pro své členy vždy jen to nejlepší. A je jedno, jestli jste muž, nebo žena.

 

ne--mcova--.jpg

Monika Němcová, předsedkyně Základní organizace Povrchových pracovišť OKD.

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev