Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravskoslezský kraj upraví pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Toto opatření pomůže firmám, na které dopadá útlum těžby

30. 6. 2021

 

Ukončování těžby a útlum obchodních aktivit OKD dopadá na řadu firem, které s OKD spolupracovaly. Moravskoslezský kraj  proto upraví pravidla pro zadávání svých veřejných zakázek a veřejných zakázek svých příspěvkových organizací. Toto opatření, které je v souladu se zákonem, by mělo pomoci znevýhodněným firmám z regionu. Závazné bude pro kraj, krajské příspěvkové organizace dostanou doporučení se tímto postupem také řídit.


„Konec OKD mohl mnohým firmám z regionu zlomit vaz. Stát se sice o zaměstnance OKD postaral, ale na navázané firmy už se ohledy nebraly. Proto jsme přišli s projektem TASK FORCE OKD, který chce dát takto znevýhodněným společnostem pomocnou ruku. Takže když k tomu bude vhodná a zákonná příležitost, budou kraj i jeho příspěvkovky vypisovat u veřejných zakázek malého rozsahu takzvané uzavřené výzvy. V nich budou oslovovány právě firmy dříve navázané na OKD. Dostanou výzvu k podání nabídky,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka s tím, že seznam těchto firem vytvořil na základě analýz Moravskoslezský pakt zaměstnanosti ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského kraje. Je v něm 39 subjektů ze subdodavatelského řetězce OKD.


„Náš kraj prochází zásadní transformací a celá řada firem se bude muset doslova porvat o svou existenci. Jako strukturálně postižený region nemůžeme jen tak čekat, jak to dopadne, proto jsme našli cestu, jak bychom mohli samozřejmě v souladu se zákonem těmto firmám alespoň trošku pomoct. Chceme tak zmírnit ekonomické i sociální dopady, které má útlum těžby i restrukturalizace regionu,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jakub Unucka. 


Připomněl analýzu Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, která ukázala, že konec OKD může mít negativní dopad na až 258 subjektů. Zhruba 45 procentům stávajících dodavatelů OKD hrozí významné omezení nebo dokonce ukončení veškerých aktivit. A klesne také počet pracovních míst, až 35 procent firem uvedlo, že ze svého stavu pravděpodobně propustí nebo už propustilo 30 a více procent zaměstnanců. „V seznamu pro uzavřené výzvy je nakonec 39 firem. Musely splňovat dané parametry, a také musely mít zájem o možnost být v tomto seznamu a být oslovováni do veřejných zakázek. V praxi to pak bude vypadat tak, že u vhodných zakázek malého rozsahu vyzveme napřímo ze seznamu firmy, které mají potřebnou činnost ve svém portfoliu. Pak už se o dodavateli rozhodne v běžném výběrovém řízení,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jakub Unucka a doplnil, že kraj musí vždy oslovit více firem, minimálně tři. Tato nová pravidla budou platit od začátku července po dobu jednoho roku, poté se nastavené opatření vyhodnotí a rozhodne se o jeho dalším případném pokračování.

 

V seznamu pro uzavřené výzvy jsou firmy, které byly navázané na OKD a jejich roční obrat byl minimálně ze čtvrtiny tvořený úhradami OKD. Musí to být místní firmy se sídlem na území kraje a musí spadat do kategorie maximálně středního podnikatele s méně než 250 zaměstnanci. Roční obrat firmy nesmí přesahovat 50 milionů eur.

 

 

dsc_5065.jpg

ilustrační foto 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje

Foto: ivz