Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mostečtí horníci naprosto nechápou výroky ministra životního prostředí Richarda Brabce ...

25. 2. 2014

 

 

 Mostečtí horníci naprosto nechápou výroky ministra životního prostředí Richarda Brabce ve vztahu k pokračování těžby za limity v lokalitě ČSA

 

V kologo-barevne.jpgaliční smlouvě se hovoří o energetické bezpečnosti, o přiměřených cenách energií, o zachování energetických surovin, a také o diskusi ke zrušení vládního usnesení o územně ekologických limitech těžby. Ministr financí Andrej Babiš při setkání s odboráři přiznal, že energetika a těžební průmysl není obor, kde se noví vládní představitelé orientují, a požádal o čas na seznámení se s touto oblastí. Za jediné měřítko při obsazování postů ministrů přitom označil odbornost a znalost kandidátů na ministry.


Jsme přesvědčeni, že k základnímu pochopení problematiky energetiky, těžebního průmyslu a všech spojitostí nestačí týden ani měsíc. Přesto se ministr životního prostředí Brabec, možná odborník v chemickém průmyslu, již dnes vyjadřuje k tématu, které mu doposud bylo hodně vzdáleno. Tedy k existenci územních limitů, které jsou zásadní otázkou při tvorbě Státní energetické koncepce pro příštích několik desítek let. Jeho výroky považujeme za populistické. Podlehl tlaku zelené lobby, vnímá pouze hlasy rádoby ochránců lidí, kteří žijí na strategických zásobách hnědého uhlí, a z nichž už hodně o takovou ochranu nestojí? Nebo jde zase o politické obchody jako v případě bývalého poslance a litvínovského starosty Milana Šťovíčka, ke kterému prý má pan ministr blízko?


Očekávali bychom, že když se tak jednoznačně vyjadřuje na téma limitů, má jasnou představu o konkrétním řešení situace, která nastane při ukončení činnosti lomu ČSA. Například řešení nárůstu nezaměstnaných v regionu o několik tisíc, problematiky teplárenství, rychlému a reálnému vzniku nových pracovních příležitostí. Dokáže si uvědomit, že plyn a ropa jsou vysoce rizikové, že v případě náhrady uhlí plynem to bude znamenat obrovské investice, což společně s cenou plynu bude mít tvrdý dopad na statisíce domácností, veřejných institucí jako jsou nemocnice nebo školy, či podnikatelských subjektů? A jakou dává záruku Hornímu Jiřetínu, že to není zase jen odklad pro dobu „kdy bude možné využít uhlí jinak…“? Nebo pro dobu, kdy dojde k tomu, že nám budou chybět bezpečné dodávky cenově dostupných energetických zdrojů? Na toto již jeho „erudice“ zřejmě nestačí.


Doufáme, že takový „odborník“ zůstane ve vládě osamocen a že diskuse o další budoucnosti energetiky proběhne pouze na skutečně odborné úrovni.
 

Jaromír Franta  předseda SOO CCG