Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na 150 hornických odborářů z Mostecka demonstrovalo před úřadem vlády

28. 7. 2015

 

 

Na 150 hornických odborářů převážně ze společnosti Severní energetická z Mostecka demonstrovala dnes ráno před úřadem vlády, kde jedná tripartita, kromě jiného jednala i o surovinové politice a územně ekologických limitech těžby hnědého uhlí v Lomu ČSA. Akci zorganizovalo Sdruženíodborových organizací Czech Coal Group z Mostu (SOO CCG). Horníci požadovali úplné prolomení limitů těžby uhlí, které stanovila vláda v roce 1991. Akce trvala zhruba hodinu od 8:30 do 9:30.

 

Zástupci kabinetu, zaměstnavatelů a odborů dnes mimo jiné mají projednávat budoucí surovinou politiku Česka. Materiál zatím nepreferuje žádnou ze čtyř variant limitů. Tato část bude do strategie doplněna až po rozhodnutí vlády. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na tiskové konferenci na konci června uvedl, že kvůli potřebám českého teplárenství je pro okamžité prolomení limitů v dole Bílina, které patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ. Naopak rozhodnutí o dole ČSA Severní energetické navrhl odložit o pět let do roku 2020. "Je to jediná varianta, která vám nedává jistotu, ale alespoň naději," řekl dnes horníkům Mládek. Shromáždění horníci ho za to vypískali.

Naopak potleskem podpořili předsedu Sdružení hornických odborů OKD Ostrava Jaromíra Pytlíka a předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středulu, který za horníky přišel z jednání tripartity, aby je ujistil, že hornické důchody i prolomení limitů mají plnou podporu odborové centrály. "Problém na naší straně je ten, že vnímáme všechny ty diskuse o limitech jako ryze politické, nikoliv ekonomické. Jestli politika má likvidovat pracovní místa, tak ať se k tomu čestně postaví," doplnil Středula. Odborářům řekl, že dnes dostal příslib, že vláda v září rozhodne o předčasných odchodech do důchodu pro horníky. Na svém zasedání minulý týden v Ostravě se na tom ministři neshodli.

„Velcí odběratelé hnědého uhlí, například teplárny, jsou závislé na dodávkách z ČSA a Bíliny a volají po prolomení limitů. Odborné studie potvrdily, že neprolomením limitů by se zásadně zhoršila nezaměstnanost a sociální a bezpečnostní situace v regionu by se stala neřešitelnou. Proto jsme se rozhodli, že naši lidé pojedou do Prahy a podpoří ty, kteří na tripartitě budou obhajovat variantu číslo čtyři, tzn. prolomení územních limitů na lomu ČSA i na Bílině. Odsun řešení na rok 2020 je nešťastné řešení. Do roku 2020 budou na šachtách propuštěny stovky lidí, tyto kroky jsou těžce nevratné," řekl místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a předseda Sdružení

Horníci dlouhodobě požadují úplné prolomení limitů. Na dnešní demonstraci měli transparenty typu: "Hlasy dáme tomu, kdo nás nechá v lomu" nebo "Tato vláda vyrábí nezaměstnané". Na závěr shromáždění zasypali horníci prostor před úřadem vlády několika desítkami malých lopatek s košťátky a provolávali, že vláda nemá problematiku zametat pod koberec.

 

img_2572_th.jpg

Předsedu ČMKOS Josefa Středulu horníci odměnili potleskem

 

img_2481_th.jpg

                      Odboráři své názory prezentovali i na výstižných transparentech



 

 





autor, foto: Petr Kolev
zdroj: www.e-sondy.cz