Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na 1500 odborových předáků rokovalo v Praze, chtějí skoncovat s levnou prací

17. 9. 2015

 

 

Úroveň mez se podle odborů zvedá pomalu
V hale pražské Areny Sparta se sešlo okolo 1500 odborářů, aby se připravili na vyjednávání mezd pro příští rok. Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) doporučují vyjednávat v podnicích o přidání o pět procent. Současnou úroveň považují za nízkou, přičemž výdělky rostou příliš pomalu. Podle místopředsedkyně ČMKOS Radky Sokolové je třeba říct konec levné práci v České republice.


Výše finančního hodnocení práce se rozvíjí velmi pomalu. Dlouhodobě na to upozorňuje předseda ČMKOS Josef Středula. „Po 25 letech jsme v žádném případě nedosáhli tam, kde jsme si v roce 1989 mysleli, že bychom mohli být. Říkali jsme si tehdy, že za pět let bychom se mohli dostat na úroveň Rakouska. Ti pesimističtější mluvili o osmi letech. Podle dnešních údajů bychom se na úroveň Rakouska a Německa dostali za 115 let,“ zdůraznil Středula. Jelikož česká ekonomika po krizi znovu zaznamenává růst, měl by se podle něj pozitivní stav odrazit na výdělcích. Přidávání podle předáka brzdí mnohdy zaměstnavatelé, kteří jsou tak „zdrojem neklidu“. Odmítl, že by čeští pracovníci měli menší produktivitu. Podotkl, že pokud firmy zajistí moderní vybavení, je produktivita srovnatelná s vyspělými státy.

Odborářské setkání začalo zhruba desetiminutovým promítáním. Na velkoplošné obrazovce za zvuků hromové hudby se objevilo vysvětlení, co je kolektivní vyjednávání. Text se střídal se záběry továrních provozů, těžkých strojů, krajiny a zpomalených sekvencí s pracujícími lidmi. ČMKOS sdružuje 29 odborových svazů s 5600 organizacemi, zastřešuje přes 300 tisíc odborářů. Centrála už dřív doporučila pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy zhruba o 4,5 až 6,5 procenta. Mzdu loni pobíralo 2,86 milionu osob. V průměru dosahovala 27 046 korun, medián činil 22.399 korun. Přes 60 % zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne. V úterý už odboroví předáci jednali s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o mzdách ve veřejném sektoru.Dohodli se, že platy ve státní sféře vzrostou o tři procenta. K tomu by se měl zvýšit o 1,5 až 1,75 procenta fond kulturních a sociálních potřeb, z něhož se poskytují stravenky a další benefity. O další dvě procenta navíc si pak od ledna přilepší ti, kteří spadají pod služební zákon. I pro zdravotníky by měl být nárůst platů ve zdravotnictví od Nového roku ještě o něco vyšší, než jsou už domluvená tři procenta.

Před jednáním se zdravotnickými odbory to řekl premiér Sobotka. „Abychom lidem ve zdravotnictví kompenzovali fakt, že ke zvýšení dojde o něco později než u učitelů a hasičů,“ uvedl Sobotka. Prostředky na navýšení by měl stát mít například díky rostoucí ekonomice, která přináší i vyšší zaměstnanost a odvody pojišťovnám. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nabízel pětiporcentní růst, na to však dobory zatím nepřistoupily s tím, že žádají navýšení o deset procent.

Pětiprocentní navýšení podlezdravotníků neřeší kritickou personální situaci ve zdravotnictví a nestačí ani v kontextu zvyšování platů ostatních profesí. Letos stouply tarifní platy ve státních nemocnicích o pět procent. Krajské a menší nemocnice většinou přidaly méně nebo vůbec s tím, že prostředky od zdravotních pojišťoven na přidání nestačily.

 

img_3097_th.jpg

 

 

 

 

 

 

autor,text,foto: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz