Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na podobě reorganizace VOKD se stále ještě pracuje

20. 10. 2014

 


kladiva-os-phgn.jpgDne 16. 10. 2014 se na základě požadavku Podnikového odborového orgánu VOKD uskutečnilo mimořádné jednání s představenstvem společnosti za účasti generálního ředitele VOKD pana Daneše Zátorského.

 


Tohoto jednání se také zúčastnil ekonomický poradce pan Doubrava, který pomáhá společnosti VOKD s přípravou reorganizačního plánu.

V úvodu celého jednání byly odbory seznámeny s postupem zaměstnavatele na přípravě reorganizačního plánu, který by měl být předložen věřitelům a současným akcionářům na jednání soudu v lednu 2015.

Z obdržených informací můžeme konstatovat, že v současné době se zpracovává znalecký posudek na majetek společnosti VOKD, který v tuto dobu tvoří znalecký ústav jmenovaný usnesením Krajského soudu v Ostravě. Teprve po dokončení znaleckého posudku bude moci být reorganizační plán dopracován do konkrétní podoby.

Odbory na tomto jednání informovaly zaměstnavatele, že neustále pokračuje porušování kolektivní smlouvy z důvodu opakovaného posouvání výplaty dlužné mzdy zaměstnancům a neposkytování nasmlouvaných benefitů od roku 2013. K nevyplacené dlužné mzdě zaměstnavatel konstatoval, že v současné době (nejpozději do 14 dnů) odešle České spořitelně platební příkaz k úhradě dlužných mezd zaměstnancům VOKD.

Pokud Česká spořitelna výše uvedený platební příkaz neprovede z prostředků VOKD, které jsou u České spořitelny složeny, zahájí VOKD na doporučení právních expertů s tímto peněžním ústavem soudní spor. Bez ohledu, jak dopadne výše uvedený krok, zaměstnavatel potvrdil svůj vyřčený ústní příslib na poradě se zaměstnanci v Karviné, že dlužná mzda bude zaměstnancům doplacena nejpozději do začátku vánoc 2014. V otázce benefitů jsme bohužel neobdrželi od zaměstnavatele žádnou pozitivní informaci o kterou bychom se tady s vámi mohli podělit.

Z celého včerejšího jednání se zaměstnavatelem si odbory odnášejí jedinou pozitivní informaci pro stávající zaměstnance, a to je, že v připravovaném reorganizačním plánu se počítá jak v době schválené reorganizace jak s důlní, tak i s povrchovou činností VOKD.

 

 Václav Sacha  (předseda OSZ VOKD)