Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na stranu horníků na severu republiky se staví nejen odbory

13. 6. 2016

 

 

Na stranu horníků na severu republiky se staví nejen odbory v čele s ČMKOS a OS PHGN, ale i Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (HSR-ÚK) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podporu vyjádřili i představitelé Ústeckého kraje v čele s hejtmanem Oldřichem Bubeníčekem. Ten v rozhovoru pro idnes.cz řekl, že podporu horníkům přislíbil i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší v Česku a pohybuje se okolo devíti procent. Navíc jsou ohroženy stovky až tisíce pracovních míst z důvodu neprolomení limitů těžby.

 

Vláda v květnu schválila příspěvky až osm tisíc korun měsíčně pro pracovníky OKD. Původní materiál předložený ministerem Mládkem zahrnoval i podporu havířům z Mostecka. Ti budou postupně odcházet z důvodu rozhodnutí vlády nepokračovat v těžbě hnědého uhlí za limity. 
„Bod však vypadl z materiálu na základě odporu kolegy ministra financí s odůvodněním, že se situace týká OKD,“ řekla novinářům ministryně Michaela Marksová. Ministryně přijala pozvání Ústeckého kraje a HSR-ÚK a vzniklou situaci přijela do regionu řešit. Její návrh, kterým chce horníkům pomoci bude vláda projednávat v červnu.

 

„Stanovisko ministra financí, zavinilo, že lidé propouštění v důsledku útlumu těžby v severozápadních Čechách nedostanou stejnou pomoc jako zaměstnanci OKD. To považuji za podraz na náš region,“ řekla Gabriela Nekolová, předsedkyně HSR-ÚK. ,,Útlum těžby uhlí na dole ČSA není důsledkem manažerského selhání, ale rozhodnutí státu, že zásoby uhlí za územně ekologickými limity se těžit nebudou. Přitom program na řešení sociálních dopadů a pomoc horníkům vláda opakovaně slibovala. Místo toho se však nyní rozhodla platit za tunel v soukromé firmě a Mostecko hodila přes palubu. Proč ministr financí už dávno neřekl lidem pravdu, že našemu kraji nepomůže?!,“řekla Nekolová a dodala, "tyto příspěvky nejsou „jen peníze pro horníky", měly jim být vyplaceny kvůli ztrátě dobře placeného pracovního místa, aby jim stát pomohl udržet jejich životní úroveň a koupěschopnost. V Ústeckém kraji (zejména na Mostecku) mělo jít v průběhu pěti let o 218 milionů Kč, které se mohly promítnout v tržbách obchodníků, poskytovatelů služeb, apod. Je absurdní, že o tuto částku, která je v porovnání s dosavadními příjmy státního rozpočtu z těžby v Ústeckém kraji zanedbatelná, musí region bojovat”.

 

Horničtí odboráři také zaslali vládě dopis v kterém vyzývají k přehodnocení jejího rozhodnutí. Považují totiž rozhodnutí vlády za podraz na mostecké horníky, mostecký region i celý Ústecký kraj.

 

wp_20160606_11_47_17_pro.jpg

 

pr--i--loha-bez-na--zvu_-03684.jpg

Fotografie z návštěvy ministryně Michaely Marksové v Ústeckém kraji

 

 

 

 

 

 

 

 

ivz

foto: HSR-ÚK