Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvyšší hornické vyznamenání obdržel předseda SHO Jiří Waloszek

5. 2. 2024

 

V budově Českého báňského úřadu v Praze se 1. února uskutečnilo slavnostní předávání nejvyššího rezortního hornického vyznamenání – medaile Jiřího Agricoly za rok 2023. 


Předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka, náměstek Sekce průmyslu a stavebnictví z ministerstva průmyslu a obchodu Eduard Muřický, prezident Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP) Vladimír Budinský a předseda Odborového svazu PHGN Rostislav Palička předali v reprezentativních prostorách báňského úřadu osobnostem, které se zasloužily o rozvoj hornictví, nejvyšší báňské ocenění. Mezi vyznamenanými byl na návrh Odborového svazu PHGN předseda Sdružení hornických odborů Jiří Waloszek.


Medaile nese jméno Georgia Agricoly. Udílí se jako vyznamenání za dlouhodobý přínos a ojedinělé zásluhy ve prospěch českého hornictví.  Georg Bauer, známější pod latinizovaným jménem Georgius Agricola, byl významný německý učenec. Je autorem po stovky let užívané hornické příručky a často je nazýván otcem mineralogie. Nejvyšší hornické vyznamenání obdržel Jiří Waloszek za celoživotní přínos hornickému stavu i za to, že jako odborový funkcionář přispíval a přispívá k udržení sociální smíru zejména v průběhu privatizace a posléze zestátnění OKD, stejně jako i v průběhu utlumování těžebního průmyslu v rámci OKD i celého odborového svazu. 


Jiří Waloszek
„Vyznamenání medailí Jiřího Agricoly si pochopitelně velice vážím a jsem vděčný vedení našeho odborového svazu, že jsem byl navržen po 33 letech práce v hornictví na toto nejvyššího hornické vyznamenání. Pocházím z rodiny s hornickou tradicí, a to mě zavazuje nadále pracovat z pozice funkcionáře hornických odborů ve prospěch těžebních odvětví. Odbory mají tu sílu z pozice kolektivního vyjednávání dosáhnout toho, aby se zaměstnancům dostalo spravedlivé mzdy a sociálního zabezpečení za tvrdou a často rizikovou práci, a v neposlední řadě bezpečného pracovního prostředí. To vše vede k zachování sociálního smíru ve firmách, na kterém právě odbory mají zásadní podíl. A o to budu jako odborový funkcionář usilovat společně se svými kolegy i v dalších letech.“ 


Předseda odborového svazu Rostislav Palička k tomu dodává: „Jirka Waloszek se v práci v odborech a pro odbory doslova našel, i z toho důvodu ho náš odborový svaz po právu nominoval na nejvyšší hornické vyznamenání.“

 

foto-3k.jpg

Jiří Waloszek s předsedou odborového svazu Rostislavem Paličkou.

 

foto-1k.jpg

Medaile Jiřího Agricoly hornickým osobnostem předávali zleva Martin Štemberka. Eduard Muřický, Vladimír Budinský a Rostislav Palička. 

 

 

 

 

 

 

 


Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.2/2024