Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novela zákon o vodách zvýší poplatky o 17 procent, varují odbory

17. 8. 2016

 

 

Novelu odmítají odbory, zaměstnavatelé, obce i města
Odboráři spolu s provozovateli kanalizace chtějí, aby ministerstvo životního prostředí přepracovalo novelu zákona o vodách. Přinese zvýšení poplatků za vodné a stočné v průměru o 17 procent, zaznělo na včerejší tiskové konferenci v Praze. Novela by se měla projednat nejdřív na tripartitě. Je to přání sociálních partnerů – odborů a zaměstnavatelů, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.


Novelou vodního zákona, kterou by měla vláda schvalovat na svém nejbližším zasedání, chce ministerstvo životního prostředí uvalit na obyvatele ČR novou daň z vody, která by znamenala naprosto nesystémové zdražení vodného a stočného. Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství (OS DLV) a ČMKOS v rámci připomínkového řízení přijetí novely odmítají a rozhodně nedoporučují vládě v této podobě návrh přijmout.


Ministr životního prostředí Richard Brabec za hnutí ANO totiž předkládá novelu vodního zákona, která přichází se skrytou daní na vodu, jejíž výnos z podstatné části spolkne Státní fond životního prostředí ČR, který však vybrané miliardy nevrací zpět do vodního hospodářství.
Vláda by se novelou, kterou chce ministerstvo životního prostředí (MŽP) údajně více chránit podzemní zdroje vody, měla zabývat na svém příštím jednání. Ministerstvo plánuje zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé by měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Podle odborů se ve skutečnosti zvedne cena více, protože se z poplatku například odvádí i daň z přidané hodnoty. Odbory, ale i zaměstnavatelé proto žádají, aby vláda přerušila projednávání novely zákona. Podle Středuly by se novela zákona mohla operativně zařadit na jednání tripartity, které je naplánované na 12. září.


„Ministerstvo uvádí, že chce novelou postupně sjednotit výši poplatků za odběr podzemní a povrchové vody. Teď je dražší než vzácnější podzemní. Místo návrhu na zdražení poplatku za odběr vody podzemní navrhujeme naopak zlevnit povrchovou vodu,“ řekl novinářům místopředseda Odborového svazu dřevo, lesy, voda a expert na vodní hospodářství Pavel Růžička.


Novela zákona by zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Za krychlový metr vody tak Češi platili přibližně 83 korun. Z toho 40 korun připadá na vodné, zbytek na stočné.
Podle expertů odborů, ministerstvo životního prostředí pod deklarovanými cíli ochrany vody zatíží neúměrně cenu vody nařízením nových investic, které dopadnou hlavně na menší města a obce. Zároveň má dojít k navýšení platby za odběr podzemní vody z 2 korun na 6 korun za metr krychlový.


„Předkladatel podle Odborového svazu DLV a ČMKOS naprosto mylně předpokládá, že tímto zvýšením poplatků dojde k přechodu od odběru podzemních vod k zvýšení odběru povrchových vod. Tato nesmyslná argumentace byla opakovaně vyvrácena zejména s ohledem na nemožnost v některých regionech zaměňovat zdroje podzemní a povrchové vody. Navíc právě voda podzemní by měla být vzhledem ke kvalitě používána přednostně na výrobu pitné vody. Předpoklad není podložen absolutně žádnou analýzou a jediným efektem nového zvýšení zpoplatnění o 200 % je negativní dopad do spotřeby tam, kde jsou využívány pro výrobu vody pitné právě zdroje vody podzemní,“ řekl novinářům odborový expert Pavel Růžička.


Vypouštění odpadních vod zdraží o 900 %
„Podle předkladatele údajně zanedbatelné sociální dopady jsou zásadně podhodnoceny, neboť navýšení z 2 na 6 korun znamená v případě výroby vody z podzemních zdrojů díky technologickým ztrátám, zisku a DPH ve skutečnosti navýšení na 8 korun,“ tvrdí Růžička a pokračuje: „Dalším krokem, který se promítne do zdražení, má být také zvýšení poplatků za vypouštění odpadních vod, aby byli provozovatelé motivováni ke zvýšenému čištění odpadních vod. Ministerstvo předpokládá, že zlepšení je možné dosáhnout provozně, neboť provozovatelé záměrně v současnosti nečistí odpadní vody dostatečně. Zlepšení čištění je ale ve skutečnosti možné pouze instalací dosud nepoužívaných nových technologií s řádově vyššími investičními i provozními náklady, které není možné získat jinak, než zásadním zvýšením stočného. Ve skutečnosti tak jde o zavedení zcela nových poplatků za vypouštění odpadních vod, protože ze stávajících poplatků je účinný pouze poplatek za množství vypouštěných odpadních vod, který se v návrhu zvyšuje o 900 %! Tím se Česko dostává do absolutního čela v rámci EU, kde ve většině členských států takové poplatky hrazeny nejsou či jsou v minimální výši. Navíc je u nás vodné a stočné zatížené DPH, které patří opět v rámci EU mezi jednu z nejvyšších sazeb. V souhrnu všech dopadů předpokládáme dopad do průměrné ceny vodného a stočného o 17 % a to je již opravdu zásadní sociální rozhodnutí.


Další absurditou návrhu je i to, že spotřebitelé takto vlastně zaplatí i za čištění a odvádění srážkových vod. Nová „daň z pitné vody“ povede podle náš k dalšímu snižování spotřeby pitné vody, která již nyní ČR řadí na absolutní dno EU. Například spotřeba v Královehradeckém kraji je spotřeba 77,6 litru na osobu a den. Tím dojde k dalšímu snižování využití vybudované vodárenské infrastruktury. Za úspory ve spotřebě vody jsou spotřebitelé v Česku paradoxně trestáni zdražováním vodného a stočného,“ argumentuje Pavel Růžička.


Odbory: Ministerstvo chce uvalit na obyvatesltvo novou, skrytou daň z vody
ČMKOS a OS DLV varují, že novela zákona o vodách má pod rouškou ochrany vod získat pro Státní fond životního prostředí zvýšené příjmy, přitom vůbec není garantováno, zda tyto peníze budou skutečně účelově využity na ochranu vod, neboť v zákoně chybí jednoznačné účelové užití nově získaných prostředků. Tyto prostředky mají být nesystémově získány na úkor občanů a firem, kterých se zvýšení poplatků dotkne přímo ve zvýšeném vodném a stočném, či nepřímo v potravinářských, zemědělských a průmyslových výrobcích a službách, včetně zatížení tohoto navýšení o zisk vodohospodářských společností a DPH.


Proti návrhu se postavily Svaz měst a obcí a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. Pro jednotlivce o stovky, pro rodiny ročně i o tisíce korun dražší vodné a stočné. Obyvatelé lokalit, kde teče z kohoutků jen voda z podzemních zásob, podle Svazu měst a obcí do roku 2022 v peněženkách výrazně pocítí dopady nového vodního zákona. Ten má kromě čerpání spodních vod zdražit i vypouštění těch odpadních úměrně jejich znečištění.


Výhradně vodou z podzemního zdroje jsou v Česku zásobovány přes čtyři miliony lidí. „Pro drtivou většinu těchto obyvatel nelze bez výrazné investice do infrastruktury zajistit zásobování pitnou vodou jinak,“ upozornil Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. Razantní zvýšení cen by se tak mohlo dotknout například lidí z Brna, Mariánských Lázní, Náchoda, Kolína, Skuhrova, Ostrova, Petrovic, Hřenska či Poděbrad či Olomouce.


Ministr Richard Brabec předložená čísla zpochybnil, nejsou pro ně podklady, řekl v České televizi. Zopakoval ale, že bez shody v koalici je připraven záměr stáhnout.

 

 
Foto TK
Záběr z včerejší tiskové konference. Zleva předsedkyně OS DLV Jaroslava Nestěrová, předseda ČMKOS Josef Středula, místopředseda OS DLV Pavel Růžička a předseda představenstva SOVAK František Barák.

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Petr Kolev

zdroj:www.e-sondy.cz