Jdi na obsah Jdi na menu
 


NWR připravuje možný prodej dceřiných firem, včetně důlní společnosti OKD

2. 7. 2014

 

Těžební společnost New World Resources (NWR) se připravuje na možný prodej svých dceřiných společností, mezi něž patří i důlní společnost OKD Ostrava. Prodej by nastal v případě, že by se NWR do září s věřiteli nedohodla na podmínkách kapitálové restrukturalizace. Oznámil to dnes ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák. Společnost podle něj potřebuje, aby s podmínkami souhlasilo 75 procent věřitelů, zatím má souhlas 63 procent.


"Představenstvo NWR je přesvědčeno, že podmínky pro konsenzuální dohodu budou splněny," řekl Jonák. "Členové představenstva však samozřejmě mají zodpovědnost být připraveni na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje," dodal. Žádný ze scénářů ale podle Jonáka nebude mít dopad na každodenní provoz OKD a polské Karbonie.


Z prohlášení vedení OKD k zaměstnancům
„Před několika měsíci oznámila mateřská společnost OKD, New World Resources, že vstoupí do jednání s držiteli dluhopisů, svými věřiteli a akcionáři, aby restrukturalizovala svůj dluh a posílila vlastní finanční pozici. S tímto oznámením začal proces takzvané konsensuální restrukturalizace, jejímž cílem je zapojit do něj všechny zainteresované strany, aby změnily strukturu zadlužení NWR, a tím posílily finanční pozici skupiny pro další období. V ideálním případě je restrukturalizace proces, jehož cílem je přizpůsobit a upravit aktiva společnosti, případně její organizaci a provoz v reakci na změny okolního prostředí, aby bylo zajištěno přežití a udržitelnost fungování daného podniku. Proces konsensuální restrukturalizace se ve společnosti NWR postupně ubírá kupředu s očekávaným výsledkem na podzim letošního roku.


Nicméně, v případě, že ke konsensuální dohodě nedojde, což v současnosti nemáme žádný důvod očekávat, společnost NWR souběžně se snahou o tuto dohodu zahájila proces nekonsensuální restrukturalizace. Ten by byl uveden do reálného života pouze a jedině v případě, že by nedošlo ke konsensuální dohodě na podzim letošního roku. Bylo nutné, aby v rámci komplexního auditu společnost postupovala obojím způsobem současně. Jde vlastně o preventivní „Plán B“ a jakýsi systém předběžné opatrnosti pro případ, že by selhala varianta dosažení konsensuální dohody.
Oznámení ze dne 2. července 2014, že jednou z potenciálně možných variant je nabídnutí společností vlastněných NWR k prodeji, je pouze krokem v rámci popisovaného nekonsensuálního procesu restrukturalizace. V žádném případě to však neznamená, že konsensuální proces skončil, případně že byl neúspěšný. Naopak, je pouze otázkou komplexního auditu společnosti, aby zajistila, že je zde připravena alternativa pro případ, že konsensuální proces nebude dokončen. Zásadní zůstává naše snaha, přesvědčení a pravděpodobnost, že bude nakonec dosaženo konsensuální dohody. Chci znovu zdůraznit, že jde o normální součást finanční restrukturalizace NWR, která nijak neovlivní každodenní fungování a činnost OKD. Na konci tohoto procesu budeme mít naše finance připravené na opětovný růst. Navzdory historicky rekordně nízkým cenám uhlí jsme měli velmi úspěšné první pololetí. Máme před sebou velmi nadějnou budoucnost a já vás především prosím, abyste pracovali bezpečně a nezapomínali, že to nejdůležitější, co z našich dolů vychází, jste vy!“, praví se mimo jiné v prohlášení výkonného ředitele OKD, a.s. Dale R. Ekamarka určené zaměstnancům k oznámení NWR o probíhající restrukturalizaci, které bylo zveřejněno po dohodě se zástupci Sdružení hornických odborů OKD.


Akcie NWR se obchodují na pražské burze, po ranním oznámení začala jejich cena strmě klesat. Po půl desáté akcie odepisovaly téměř devět procent a obchodovaly se za 8,20 koruny.
NWR utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Začátkem června firma uvedla, že podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů na 450 milionů eur (12,4 miliardy Kč) a plánuje navýšit kapitál o 185 milionů eur.


Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Vláda na počátku června s NWR podepsala dohodu o státní pomoci v souvislosti s útlumem těžby v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.


NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

 

 

dsc_0034.jpg

 

 

 

 

 

 

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:(vs)