Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborářům OKD došla trpělivost, žádají odstoupení představenstva i dozorčí rady

31. 10. 2016

 

 

Nesouhlasí s rozhodnutím představenstva o zrušení sociálního programu Dolu Paskov
Odborářům ze zadlužené těžební firmy OKD došla trpělivost s chováním vrcholných manažerů ve firmě a vyzvali členy představenstva i dozorčí rady, aby co nejdříve opustili své posty. Vadí jim, že vedení neakceptuje připomínky odborů. Podle vedení OKD není požadavek odborářů za situace, v jaké se firma nachází, odpovědný.


Odbory podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka zásadně nesouhlasí s rozhodnutím představenstva o zrušení sociálního programu. Odboráři jsou silně znepokojeni i úvahami zpochybňujícími platnost kolektivní smlouvy. Uvedli to v prohlášení. Společnost OKD ale zrušení sociálního programu dosud oficiálně nepotvrdila. Domnívá se, že současné vedení není za nynější situaci zodpovědné.


„Dlouhodobé připomínky, které jsme dali několikrát, nebyly akceptovány a došlo k jednostrannému rozhodnutí představenstva, jež významně poškodí OKD i zaměstnance,“ zdůvodnil výzvu předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.
Dodal, že odborářům v prvé řadě vadí představenstvem zrušený sociální program na Dole Paskov. „Zadruhé úvaha o porušení kolektivní smlouvy a nevyhlášení sociálního programu dle kolektivní smlouvy a zatřetí unáhlené rozhodnutí o ukončení provozu na Dole Paskov, které zatím ještě neprošlo věřitelským výborem,“ objasnil Pytlík.


Odboráři požadují odstoupení představenstva i dozorčí rady s výjimkou zástupců státu. Představenstvo podle jejich mínění svými rozhodnutími škodí celé firmě a potažmo i jejím zaměstnancům. Dozorčí rada pak podle jejich názoru v minulosti neučinila potřebné a zásadní kroky ke stabilitě firmy.


SHO je ve stávkové pohotovosti, stávku ale zatím neplánuje. Její konání nicméně odboráři nevylučují, stejně jako možné demonstrace. "Stávkovou pohotovost máme vyhlášenou. Pro stávku v této chvíli není zákonný důvod, jestli budou další opatření, uvidíme podle toho, jak bude reagovat představenstvo i dozorčí rada. Pokud se ta situace nezlepší, budeme nuceni udělat další opatření," řekl odborový předák Pytlík. V úvahu přichází právě stávka či demonstrace.
Odbory rovněž požadují podání žaloby na náhradu škody na všechny zodpovědné osoby, které zapříčinily současnou situaci v OKD, požadují omezení horní hranice hrubé mzdy do 70 000 korun měsíčně, a to včetně manažerů. Žádají ale například i zrušení odměn pro představenstvo a dozorčí radu či zrušení nadbytečných funkcí ve společnosti, za níž považují například funkci generálního ředitele.


Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že stávající vedení společnosti OKD není zodpovědné za situaci, do které se těžařská firma v posledním období dostala. Ve spolupráci s insolvenčním správcem a věřitelským výborem stávající management naopak hledá takové řešení, které by umožnilo překlenout nedostatek finančních prostředků na profinancování těžby a zajistilo postupný a hlavně důstojný útlum těžby především s ohledem na sociální situaci v kraji," řekl Čelechovský. Uvedl, že společnost předložila věřitelskému výboru několik návrhů na řešení situace v Dole Paskov a nyní musí počkat na jeho rozhodnutí.


Návrh na další pomoc OKD měl být podle České televize řešen na středeční schůzce na ministerstvu průmyslu. "Žádný požadavek tam takhle explicitně nezazněl," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Poletují tady ve vzduchu nějaké nápady, ke kterým se nikdo nehlásí," uvedl. Vzhledem "k minulým smutným zkušenostem" z kauzy OKD bude chtít, aby se někdo k případné žádosti přihlásil. "Může to být vedení, insolvenční správce, prostě leckdo," řekl. Mládek dále uvedl, že případná další veřejná pomoc OKD bude těžko obhajitelná. Velkoobchodní ceny uhlí totiž po předchozích poklesech nyní rostou. "Situace na světovém trhu s uhlím se změnila," dodal ministr.

 

dsc_0656.jpg

 

 

 

 

 

 

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto: ivz