Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory a zaměstnavatelé požádali Rusnoka o prolomení územních limitů

5. 12. 2013

 

Sociální partneři, odbory a zaměstnavatelé, požádali na včerejším jednání tripartity vládu Jiřího Rusnoka, aby se zabývala případným prolomením územních limitů těžby hnědého uhlí. O zvažovaném prolomení limitů informoval po jednání vlády premiér Rusnok. 

Předseda ČSSD Bohuslava Sobotky požádal minulý týden prezidenta Miloše Zemana, aby Rusnokův kabinet v demisi žádná strategická rozhodnutí, jako je prolomení limitů, nedělal.

"Budeme se tím ještě zabývat, považujeme to za věc, která svým způsobem nesnese odkladu. Ty politické vlády pro mne ne z úplně jasného důvodu mají obavu ze symbolických věcí, jako jsou limity," uvedl Rusnok. Podle něj limity těžby po novele horního zákona ale "faktický význam" nemají.
O prolomení limitů těžby usilují zástupci zaměstnavatelů a odbory. "Požádali jsme vládu, aby o problematice prolomení limitů uvažovala a zkusila s tím něco udělat," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.
Podle Rusnoka zaměstnavatelé i předáci na úterním jednání tripartity upozorňovali na to, že nová energetická koncepce Česka nesnese odkladu a je třeba konat dál bez ohledu na politická vyjednávání.
Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák postup příprav energetické a surovinové politiky chválil. Dodal, že nyní se čeká na ekonomickou analýzu o dopadech na byznys, obce a jejich obyvatele.
"Vláda by se měla nejprve zabývat tím, jak zajistit přednostní využití domácího uhlí v teplárnách, teprve potom je rozumné uvažovat o prolomení limitů těžby. Za současné situace nedává prolomení limitů žádnou záruku efektivního využití uhlí za limity v kombinované výrobě elektřiny a tepla v teplárnách," uvedl bývalý premiér a předseda Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.
Úterní tripartitní jednání bylo pro vládu v demisi Jiřího Rusnoka zřejmě poslední. Na příští tripartitu by už mohli přijít ministři nové vlády. Kdy se budoucí vláda, zaměstnavatelé a odboráři sejdou, by mělo rozhodnout předsednictvo tripartity 10. ledna.